Ga naar de inhoud

6 op de 10 Belgische kantoorwerkers ervaren minder stress met hond op kantoor ​

Naar aanleiding van Take Your Dog to Work Day (TYDTWD) op vandaag 21 juni, maken Mars Belgium en iVOX de resultaten bekend van hun nieuwe onderzoek naar de impact van honden op de werkvloer. Deze online-enquête werd uitgevoerd tussen 4 en 7 mei bij 1.000 werkende Belgen en studenten die verwachten binnen 1 à 2 jaar in een kantooromgeving aan de slag te zijn. Er blijken meer dan genoeg redenen te zijn om werknemers aan te moedigen om hun hond mee te nemen naar kantoor. Zo vermindert door een viervoeter op kantoor niet alleen het stressniveau, maar verbetert ook de kwaliteit van werkpauzes en de productiviteit. Bovendien is een hondvriendelijk kantoor voor veel baasjes een motivatie om meer naar kantoor te komen en een belangrijke factor bij hun jobkeuze. Voor een maximale meerwaarde is een weloverwogen beleid met duidelijke richtlijnen essentieel.

Thuiswerk lijkt op zijn retour nu veel bedrijven opnieuw vaker verwachten dat werknemers naar kantoor komen. Uit de nieuwste enquête van Mars Belgium en iVOX blijkt dat meer dan 3 op de 4 Belgen met kantoorwerk het grootste deel van de week op kantoor doorbrengen en dat 43% daar zelfs de volle 5 dagen per week werkt. Hoewel dit voordelen biedt zoals een hechte band met collega’s (92%), werktevredenheid (82%) en productiviteit (79%), ondervinden maar liefst 4 op de 5 op kantoor werkende Belgen hierdoor regelmatig stress. Onder andere de pendeltijd 42%), lawaai (36%), onderbrekingen (31%), de balans werk-privéleven (27%) en een overdaad aan to-do’s (27%) verhogen de stress bij kantoorwerk. Voor eigenaars van huisdieren komt daar nog de stress bij om hun huisdier alleen thuis te laten (10%).

​De oplossing? De aanwezigheid van vrolijke, harige viervoeters op de werkvloer, zo blijkt. Een meerderheid van de Belgische kantoorwerkers is ervan overtuigd dat dit een positieve invloed heeft op verschillende aspecten, zoals stress (69%), interactie met collega’s (61%), sfeer (61%), welzijn (60%)en geluk op het werk (59%). Vooral jongere werknemers (18- à 34-jarigen) en degenen die al in een hondvriendelijk kantoor werken, geloven sterk in deze meerwaarde. 7 op de 10 kantoorwerkers, waarbij honden aanwezig zijn op de werkvloer, geven aan dat hierdoor het algemeen stressniveau is gedaald en 6 op de 10 ervaren minder persoonlijke stress.
“Honden in een kantooromgeving kunnen onder bepaalde omstandigheden inderdaad een positieve impact hebben, zowel voor hondenbaasjes als voor mensen die zelf geen hond hebben”, stellen dr. Joni Delanoeije, KU Leuven onderzoeker mens-dier relatie, en Joke Decru, directeur AAP vzw, die samen gespecialiseerd zijn in bedrijfsondersteuning omtrent honden op het werk (Kantoorhonden.be). “De band tussen mens en hond is uniek en kan op verschillende manieren bijdragen aan ons mentale en fysieke welzijn, en op die manier ook ons ​ stressniveau verlagen. Honden geven afleiding, waardoor we even ons hoofd leeg kunnen maken. Het is wel belangrijk om te weten dat een hond niet altijd goed gedijt in een werkomgeving, en niet alle medewerkers gedijen met een hond op kantoor. Daarom is het cruciaal dat implementatie met kennis van zake gebeurt.”

Ook op de frequentie en kwaliteit van pauzes blijken deze aaibare collega’s een positieve invloed te hebben. En dat is geen overbodige luxe, want bijna 3 op de 10 kantoorwerkers nemen bijna nooit een pauze tijdens de werkuren. En dat terwijl degenen die dit wel doen aangeven dat dit hun stressniveau verlaagt (70%) en hun productiviteit verhoogt (74%). Bovendien nemen minder dan 3 op de 5 pauzerende kantoorwerkers kwaliteitsvolle pauzes en slechts een derde gaat regelmatig naar buiten. Dogs to the rescue, want 7 op de 10 baasjes die hun hond mee naar kantoor mogen nemen en wel eens een pauze nemen, geven aan dat ze hierdoor vaker pauzeren en zich daarna productiever voelen, en zelfs 8 op de 10 nemen kwalitatief betere pauzes. Op 16% van de Belgische kantoorwerkplekken zijn honden welkom, een flinke stijging vergeleken met de 6% in 2019, maar ook een lichte daling ten opzichte van de 21% in 2023. Het onderzoek onthult ook belangrijke voordelen voor werkgevers. Voor ruim 1 op de 5 kantoorwerkers zou een hondvriendelijke werkomgeving een reden zijn om vaker naar kantoor te komen. Maar liefst 48% van de werknemers die al in zo’n kantoor werken geeft aan dat ze daardoor vaker naar kantoor komen. Bovendien heeft voor 39% van de respondenten een hondvriendelijk kantoor impact op hun jobkeuze en is dit voor 12% zelfs doorslaggevend.

Meer dan de helft van de baasjes die nog niet op een hondvriendelijk kantoor werken, zouden hun hond meenemen als dit zou mogen. Bij de kantoorwerkers tussen 18 en 25 jaar, ook bekend als Gen Z, is dit zelfs 71%. Van de baasjes die op een hondvriendelijk kantoor werken, neemt ongeveer de helft hun hond wekelijks mee, en 40% doet dit het grootste deel van de week. Ze geven daarbij aan dat hondenvrije zones voor collega’s die daar de voorkeur aan geven, regelmatige pauzes en voorzieningen zoals water- en voedselbakken, kussens en speelgoed de keuze om hun viervoeter mee te nemen een stuk zou vergemakkelijken. Om ervoor te zorgen dat ook niet-hondeneigenaren zich op hun gemak voelen op kantoor, zijn de Belgische kantoorwerkers het er over eens dat hondenvrije zones, duidelijke richtlijnen en regelmatige schoonmaak belangrijk zijn.

“Een goede implementatie en een duidelijk beleid dat ook rekening houdt met het welzijn van de honden zelf en met de medewerkers die de aanwezigheid van een viervoeter niet altijd even fijn vinden, is cruciaal. Zo voorkomen we problemen en benutten we het maximale potentieel – zowel voor mens als dier – van honden op de werkvloer”, bevestigen dr. Joni Delanoeije en Joke Decru. “Ten opzichte van de pre-coronaperiode lijkt het aantal kantoren die honden toelaten in België flink gestegen. Dat we dit jaar een lichte daling zien kan verschillende redenen hebben. Mogelijk hebben Belgische bedrijven een extra duw in de rug nodig om initiatieven met honden op de werkvloer uit te werken.”

Bij Mars, het moederbedrijf van onder andere Mars Petcare, is het al twee decennia lang elke dag Take Your Dog To Work Day. Het bedrijf zet zich in voor dierenwelzijn en hondvriendelijke kantoren en geeft zelf het goede voorbeeld. Om werknemers aan te moedigen hun hond mee te nemen, creëert Mars een diervriendelijke sfeer op kantoor, met hondvriendelijke vergaderruimtes, looproutes en speciale rust- en speelplekken voor honden. Deze aanpak verbetert de werk-privébalans, werksfeer, collegiale connecties en teamspirit. Werknemers krijgen bovendien voordelen zoals ​ ‘Paw-ternity Leave’, waarbij zij in sommige vestigingen 10 uur betaald verlof krijgen om hun huisdier te helpen wennen aan een nieuwe thuis.
“Als pionier van diervriendelijke kantoren in België zijn we blij dat dit onderzoek de positieve impact van honden op de werkomgeving bevestigt,” zegt An De Volder, General Manager van Mars Multisales Belgium. “Vanuit onze missie ‘A better world for pets’, streven we naar een maatschappij, waarin huisdieren steeds meer welkom zijn. We hebben dit onderzoek in meerdere landen gedaan en als we kijken naar de ons omringende landen, zien we dat Belgische werkgevers trager zijn in de adoptie van een hondvriendelijk beleid. En dat is jammer, want wat is er te verliezen? Soms is onbekend ook onbemind. Vanuit onze jarenlange ervaringsdeskundigheid willen we daarom andere Belgische bedrijven ondersteunen met ‘raad en daad’ en aanmoedigen om met een open-mind te kijken naar een ‘dogs in the office’ beleid, en niet alleen te focussen op mogelijke hurdles. Want mits een duidelijk beleid om het voor iedereen te laten werken, is de meerwaarde ervan enorm en essentieel in de ‘war for talent.”

Om andere bedrijven te inspireren voor een ‘pets@work-programma‘ en te laten zien hoe succesvol dit kan zijn, opent Mars regelmatig haar deuren voor andere organisaties. Mars Belgium werkt ook samen met onderzoeksinstellingen zoals KU Leuven en organisaties als AAP vzw en Kantoorhonden.be om de positieve impact van dieren op mensen – en van mensen op dieren – te bestuderen en toe te passen op de werkplek. Mars deelt dan ook graag tips en inzichten uit onderzoek en eigen ervaring.

Share