Ga naar de inhoud

Wat houdt het nieuw Vlaams Fokkerijbesluit in?

Er is een nieuw besluit van de Vlaamse Regering over de fokkerij van honden en katten en de voorwaarden om stambomen af te leveren. Dit besluit, ook wel het Fokkerijbesluit genoemd, brengt belangrijke gevolgen voor alle kwekers met zich mee. Bedoeling is om de fokkerij van gezonde honden en katten te promoten door erfelijke aandoeningen terug te dringen en de genetische diversiteit tenminste te behouden.

Wat verandert er voor de kwekers?
Vanaf 1 januari 2025 mogen zij een hond of kat, die geboren is in Vlaanderen, enkel nog verkopen met een stamboom als deze stamboom is uitgereikt door een erkende stamboekvereniging.

Wat verandert er aan de stamboom?
Een stamboom mag alleen worden afgeleverd als:
• de afstamming van de nakomelingen via DNA is bevestigd.
• én de paringscombinatie van de ouderdieren voldoet aan de voorwaarden van een goedgekeurd fokprogramma. Dit geeft de koper de zekerheid dat de fokker alles in staat stelde om erfelijke aandoeningen bij de nakomelingen te verkomen. De stamboom vermeldt alle wettelijk verplichte gegevens van het dier, alsook data over de afstamming, van de fokker en de erkende stamboekvereniging.

Wat zijn goedgekeurde fokprogramma’s?
Een fokprogramma is een gestructureerd plan dat als doel heeft het ras genetisch te verbeteren. De erkende stamboekverenigingen dienen hun fokprogamma’s ter goedkeuring in bij Dierenwelzijn Vlaanderen. Zodra een fokprogramma is goedgekeurd, komt dit op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen. Men hoeft geen lid van een vereniging zijn om een fokprogramma te gebruiken.

Hoe een erkende stamboekvereniging vinden?
De erkenningsaanvragen worden momenteel verwerkt. Zodra een vereniging erkend is, worden de gegevens vermeld op de website van beroepsvereniging Ani-Zoo.
Een erkende stamboekvereniging
• registreert de honden en katten en hun nakomelingen in een databank.
• controleert de DNA-afstamming.
• controleert de resultaten van prestatieonderzoeken en paringscombinaties.
• geeft stambomen uit.

Ani-Zoo geeft zijn volledige steun aan dit project en werkt actief mee aan de implementatie ervan.

Share