Skip to content Skip to navigation

Slakkeninvasie in onze Belgische tuinen

Slakkeninvasie in onze Belgische tuinen

Als gevolg van de zachte winter en de overvloedige regenval van de laatste weken, gepaard gaand met eerder frisse temperaturen voor de tijd van het jaar, is er momenteel een echte invasie van slakken aan de gang in onze tuinen. Specialisten spreken van 300.000 slakken per hectare, hetzij 30 per vierkante meter, wat werkelijk een record is. Slakken zijn echte veelvraten: sla, aardbeien, sierplanten, … niets is veilig.

Dit bezorgt de tuinliefhebber natuurlijk heel wat kopzorgen. Laurence Michiels, journaliste gespecialiseerd in tuin en groen, raadt aan om as uit de kachel of haard uit te strooien over de bladeren en het hart van geviseerde planten.  Houtas bevat immers heel wat fosfor. Dat zorgt ervoor dat de bladeren harder worden en dus minder gegeerd door de hongerige slakken.  Ze raadt wel aan deze  remedie vooral toe te passen in de siertuin en niet zozeer in de moestuin, want as tussen de groenten is natuurlijk niet zo smakelijk.

Wie het toch liever wat professioneler aanpakt, kan een beroep doen op slakkenkorrels.  Deze zijn zeker efficiënt en absoluut dodelijk voor slakken. Tuinders worden aangeraden om wel bij voorkeur te kiezen voor ecologische korrels, die ongevaarlijk zijn voor slakkenetende dieren, huisdieren en kinderen.

Volgens Michaël Dossin, professor biologisch tuinieren aan het Provinciaal Instituut La Reid, is het aanleggen van een vijver indien mogelijk ook een optie. “Padden zijn immers dol op slakken”, aldus professor Dossin.