Skip to content Skip to navigation

Wereldwijde diervoederproductie stijgt, aantal productiesites daalt

Global Feed Survey 2016

Alltech maakte onlangs de resultaten bekend van zijn Global Feed Survey 2016. Dit onderzoek geeft een schatting van de wereldwijde voederproductie en -trends en is bedoeld als informatiebron voor zowel de politieke leiders als beslissingnemers binnen de industrie Hieruit blijkt dat de wereldwijde diervoederproductie momenteel 995,5 miljoen ton bedraagt, wat een stijging betekent met 1,5 % ten opzichte van vorig jaar en een stijging van 14% sedert de eerste Global Feed Survey van 2011. Uit analyse van de trends van de laatste 5 jaar blijkt dat vooral varkens-, pluimvee- en visvoer een sterke groei kenden. De productie van petfood steeg met 4 % tot 22,59 miljoen ton.

De Global Feed Survey heeft in zijn onderzoek rekening gehouden met de voederproductie in meer dan 130 landen. Het onderzoek toont duidelijk aan dat pluimveevoer het grootste marktaandeel heeft (46 % van de totale wereldwijde voederproductie) en dat dit aandeel bovendien sneller groeit dan andere voedersoorten. Maïs en sojameel vormen wereldwijd de basisingrediënten voor pluimveevoer.

De 10 grootste dierenvoerproducenten blijven onveranderd, nl.: China, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, India, Spanje, Rusland, Duitsland, Japan en Frankrijk. Europa kende de grootste groei, tot 13 miljoen ton vorig jaar, waarbij de belangrijkste inbreng kwam van Rusland, Turkije, Wit-Rusland en Polen. China blijft de grootste producent met 179,93 ton, alhoewel hun productie vorig jaar met 2 % daalde. Uit het rapport blijkt ook dat zowel in China als in de Verenigde Staten en Brazilië het aantal diervoederbedrijven gestadig daalt. Volgens Aidan Connolly, die de leiding had over het onderzoek van Alltech, leiden minder productiesites immers tot een kostenverlaging en meer efficiëntie op vlak van traceerbaarheid en voedselveiligheid. De 5.545 Europese veevoederbedrijven konden hun productie in 2015 met 22% opdrijven in vergelijking met het jaar daarvoor, dankzij de Russische inbreng. In België werd 0,67 miljoen ton veevoeder geproduceerd.