De dierenasielen van Veeweyde in Turnhout, Brussel en Doornik trekken aan de alarmbel. In de eerste weken van januari kregen ze tot drie keer meer aanvragen van mensen die hun huisdier willen afstaan.
“Hoewel mensen vaak met de beste bedoeling een hond of kat in huis halen, beseffen ze niet altijd hoeveel tijd en geld er nodig is voor hun geliefde huisdier. Bijvoorbeeld voor dierenartskosten. Of ze denken onvoldoende na over welk ras het beste bij hun gezin en levensstijl past. Er is daarom meer sensibilisering nodig over de verantwoordelijkheid die een huisdier met zich meebrengt,” zegt Ludivine Nolf, woordvoerster van Veeweyde.
Dat vinden ook heel wat hondenbaasjes. Zo blijkt uit onderzoek van huisdierverzekeraar Figo Pet dat twee op drie hondenbaasjes (66%) een verplichte screening of test willen voor iedereen die een hond in huis haalt. Bijna zes op tien (58%) baasjes zeggen ook dat enkel wie zich de zorgkosten voor een hond kan veroorloven, een dier in huis mag nemen.
Eerst wat positief nieuws: dierenasielen worden steeds populairder bij wie een hond zoekt. Terwijl bijna één op vijf hondenbaasjes (19%) zijn hond in een asiel vond, overweegt ruim de helft (53%) zijn volgende hond te adopteren uit een asiel. Deze resultaten verbazen Ludivine Nolf niet: “Steeds meer mensen kiezen bewust voor adoptie uit een asiel. Hondenbaasjes beschouwen hun huisdier als een volwaardig familielid, wat hen stimuleert om hun volgende gezelschapsdier in een asiel te vinden."
Dit is een mooie evolutie, én broodnodig. In de eerste weken van januari kregen de dierenasielen van Veeweyde (Turnhout, Brussel en Doornik) tot drie keer meer aanvragen binnen van mensen die hun huisdier willen afstaan. “Terwijl dit er normaal gezien zo’n tien per dag zijn, waren er dagelijks gemiddeld dertig aanvragen van mensen die hun huisdier naar het asiel willen brengen. Dat gebeurt om verschillende redenen. Één daarvan is dat velen zich niet bewust zijn van de verantwoordelijkheid die een huisdier met zich meebrengt,” aldus Ludivine.
Een verplichte screening of test voor iedereen die een hond in huis haalt, kan dan veel (dieren)leed voorkomen. Daar zijn volgens het onderzoek van Figo Pet twee op drie hondenbaasjes (66%) het over eens. Toch kent Vlaanderen geen verplichte screening van toekomstige hondenbaasjes, bijvoorbeeld via een opleiding of een intensieve hondentraining. De meeste dierenasielen zoals die van Veeweyde, zetten hier wel op in. “We vinden het belangrijk om toekomstige baasjes te informeren en goed op te leiden over de zorg die bij elk hondenras komt kijken en de kost die honden met zich meebrengen. Daaruit blijkt dan dat sommige mensen niet in aanmerking komen voor bepaalde honden of ze haken af omdat ze er de tijd of het geld niet voor willen of kunnen opbrengen,” zegt Ludivine.
Uit het onderzoek van Figo Pet blijkt ook dat zes op tien hondenbaasjes (58%) vinden dat enkel wie zich de zorgkosten voor een hond kan veroorloven, een dier in huis mag nemen. Een Figo ziekteverzekering voor huisdieren kan helpen om onaangename financiële verrassingen voorkomen. Uit het onderzoek van Figo Pet blijkt namelijk dat veel baasjes de dierenartskosten onderschatten. Ze denken dat deze tot zo’n vijf keer lager ligt dan in werkelijkheid. De helft kreeg al ooit een onvoorzien hoge rekening voorgeschoteld.
“Mensen vinden het normaal dat ze zelf een ziekteverzekering hebben, maar voor hun ‘beste vriend’ is dit nog niet ingeburgerd. Vandaag is amper 3% van de huisdieren gedekt met een verzekering, terwijl bijna de helft het eigenlijk een goed idee vindt,” zegt Joke Hoeyberghs van Figo Pet. “Hun huisdier zal altijd de beste zorg krijgen en er staat hen geen financiële kater te wachten. Bovendien zullen er zo ook minder huisdieren in een asiel terechtkomen.”