Ondanks moeilijke economische omstandigheden hield Duitse petcaremarkt vorig jaar goed stand

Nieuws

Ondanks moeilijke economische omstandigheden hield Duitse petcaremarkt vorig jaar goed stand

Pet
17/04/2025

Ondanks de economische tegenwind heeft de Duitse petcaresector in 2024 het hoge omzetniveau van de voorgaande jaren weten vast te houden. De fysieke winkels (vakhandel en supermarkten) zagen hun omzet licht stijgen (+0,9%) tot bijna 5,4 miljard euro. Daarbij kwam nog ruim 1,5 miljard euro aan onlineverkopen en 145 miljoen euro aan verkocht voer voor buitenvogels. De totale omzet van de Duitse petcaresector bedroeg het afgelopen jaar dus ruim 7 miljard euro. De verkoop van huisdiervoeding overtrof het resultaat van 2023 (+1,3%) en kwam uit op ongeveer 4,3 miljard euro. Het segment accessoires daarentegen zag de omzet licht dalen (-0,6%) tot ongeveer 1,1 miljard euro.
"De markt voor huisdierbenodigdheden heeft zich over het algemeen stabiel ontwikkeld", aldus Georg Müller, voorzitter van de brancheorganisatie Industrieverband Heimtierbedarf (IVH) "De omzet van petfood bleef iets achter bij de inflatie in dezelfde periode. Binnen deze categorie noteerden we wel duidelijke verschillen per diersoort, waarbij kattenvoer de grootste groei liet zien."
Bij de aankoop van benodigdheden en accessoires was er in 2024 wel een zekere terughoudendheid te merken. Norbert Holthenrich, voorzitter van de Zentralverbands Zoologischer Fachbetriebe Deutschlands (ZZF), legt uit: "Huisdiereigenaars geven veel om het welzijn van hun huisdieren en investeerden daarom vooral in voeding, gezondheid en verzorging. Door de krappere financiële situatie hebben sommigen grotere uitgaven, zoals hondenmanden en -kussens, knaagdierverblijven of aquariumtechniek, echter uitgesteld."


Zoals reeds aangehaald stuwt kattenvoeding de groei binnen de petfoodcategorie. De markt voor kattenvoer was in 2024 een positieve uitschieter binnen huisdiervoeding. De totale omzet in de fysieke winkels steeg (+3,5%) tot 2,3 miljard euro, waarmee het het grootste voedingssegment bleef. Vooral droogvoer deed het goed met een groei (+5,9%) naar 377 miljoen euro. Ook snacks inclusief kattenmelk (369 miljoen euro, +3,9%) en natvoer (ongeveer 1,5 miljard euro, +2,9%) lieten een mooie groei zien.
De markt voor hondenvoer behaalde in 2024 via de traditionele verkoopkanalen een totale omzet van ongeveer 1,8 miljard euro, een lichte daling (-0,7%) ten opzichte van het jaar voordien Hoewel de omzet in het segment snacks steeg (752 miljoen euro, +1,5%), was er een tegenovergestelde trend bij natvoer (593 miljoen euro, -2,0%) en droogvoer (414 miljoen euro, -2,8%).

 

Bij de overige huisdieren en het voer voor buitenvogels werden wisselende resultaten genoteerd. Het segment visvoer zette de positieve trend van de afgelopen jaren voort met een omzetstijging (+3,3%) tot 62 miljoen euro in de fysieke winkels. De omzet van vogelvoer daalde in 2024 (-4,1%) tot 71 miljoen euro, na een sterke stijging in 2023. Knaagdierenvoer bleef het derde grootste segment na katten- en hondenvoer, maar noteerde eveneens een duidelijke daling (-7,9%) tot 82 miljoen euro.
De omzet van vogelvoer bedroeg in 2024 145 miljoen euro (-9,9%). Deze significante terugloop is mogelijk te verklaren door de relatief milde winter.

De omzet van benodigdheden en accessoires voor huisdieren liet een kleine min optekenen. Ondanks de positieve ontwikkelingen in de verkoop van kattenbakvulling (376 miljoen euro, +7,1%) en kattenaccessoires (242 miljoen euro, +0,4%), kon dit segment de groei van 2023 vorig jaar niet vasthouden. Met een totale omzet van iets meer dan 1,1 miljard euro constateerden we een lichte daling (-0,6%). Dit ging gepaard met een omzetdaling in de categorieën honden (-4,9% tot 214 miljoen euro), vogels (-10,0% tot 27 miljoen euro), vissen (-6,2% tot 167 miljoen euro) en knaagdieren (-8,3% tot 88 miljoen euro).

 

De supermarkten (inclusief drogisterijen en discountwinkels) bleven de belangrijkste verkoopplaats voor kant-en-klare diervoeding met een aandeel van 65% (bijna 2,8 miljard euro) in de omzet. Voor benodigdheden en accessoires, zoals verblijven, technische apparatuur, meubels, verzorgingsproducten, bedding en speelgoed, bleef de gespecialiseerde vakhandel het belangrijkste afzetkanaal met een omzet van 858 miljoen euro en een marktaandeel van 77%.


Ongeveer een derde van de huisdiereigenaars koopt uitsluitend in fysieke winkels, maar online-aankopen worden steeds populairder: 60% van de baasjes geeft zowel in de fysieke winkel als online geld uit aan hun huisdieren. De geschatte omzet via webshops en onlinemarktplaatsen bedroeg in 2024 circa 1,5 miljard euro (+14,9%). Gedetailleerde cijfers per diersoort voor de online markt zijn momenteel nog niet beschikbaar.
"Ondanks de groeiende betekenis van de onlinehandel neemt de winkeloppervlakte van de top 20 dierenspeciaalzaken toe", aldus ZZF-voorzitter Norbert Holthenrich. "De vakhandel is de eerste plek waar eigenaars naartoe gaan en is dankzij de premium- en gespecialiseerde producten, diensten, advies en belevingsgerichte aanbiedingen een belangrijk contactpunt."

In 2024 telden de huishoudens in Duitsland ruim 33,9 miljoen huisdieren. Daarnaast zijn er nog heel wat gezinnen die siervissen en terrariumdieren houden. 44% van alle huisdhoudens in Duitsland telt minstens 1 huisdier. Katten zijn nog steeds het populairste huisdiere (15,9 miljoen), gevolgd door honden (10,5 miljoen). 
De leeftijdsverdeling van huisdiereigenaars is vrijwel gelijk gebleven. Net als in voorgaande jaren was in 2024 een groot deel van de huisdiereigenaren van middelbare leeftijd: 19%was tussen 30 en 39 jaar oud en 19% was tussen 40 en 49 jaar oud, 22% behoorde tot de leeftijdscategorie 50 tot 59 jaar. Het aandeel baasjes tot 29 jaar was 16% en het aandeel 60-plussers 24%.

De conclusie van Müller en Holthenrich is dat de huisdierenmarkt in 2024 goed standhield, ondanks de moeilijke economische omstandigheden. Dit, in combinatie met de hoge waarde die huisdieren nog steeds hebben voor de Duitsers, geeft de twee branchevertegenwoordigers vertrouwen in de toekomst.
(Kopfoto Doc: Adobe Chalabala)

Gerelateerd nieuws

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.