Tijdens de eindejaarsperiode krijgen zowel mensen als huisdieren vaak wat extraatjes voorgeschoteld. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat diabetes bij katten steeds vaker voorkomt, aldus Boehringer Ingelheim dat zorgt voor innovatie bij het voorkomen en behandelen van ziekten bij dieren. Diabetes kan hun gezondheid aanzienlijk beïnvloeden en moet op tijd behandeld te worden. Bovendien is het een groeiend probleem bij katten en dat is ook niet vreemd. Wanneer consumenten in de dierenwinkel staan, is het vaak lastig om door de bomen het bos nog te zien: welke voeding is echt gezond voor de kat? Hiernaast houden steeds meer baasjes hun katten tijdens de koude wintermaanden binnen. Dat betekent vaak dat ze minder bewegen, wat een verhoogd risico op diabetes met zich kan meebrengen. En dan is er ook nog de verleiding tijdens de decembermaand, wanneer een kat hier en daar wat restjes van tafel meepikt. Die schattige oogjes zijn moeilijk te weerstaan, maar overgewicht kan nadelige effecten op hun gezondheid hebben.
Diabetes bij katten klinkt misschien onverwacht, maar steeds meer dieren krijgen ermee te maken. Veel baasjes zijn zich er echter niet van bewust dat hun huisdier ook suikerziekte kan ontwikkelen. Als suikerziekte bij een kat niet op tijd behandeld wordt, zal de kat zich steeds slechter voelen en kan je huisdier heel ernstig ziek worden. Het is daarom belangrijk om de signalen zo snel mogelijk te herkennen. Je kan suikerziekte bij een kat vaak herkennen aan:
Raad baasjes die een of meer van deze signalen bij hun kat herkennen aan om altijd meteen contact met een dierenarts op te nemen. De signalen van suikerziekte kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen. Een dierenarts zal daarom altijd een aantal extra onderzoeken moeten doen, zoals bloed- en urineonderzoek, voordat deze de diagnose kan stellen.
“Suikerziekte bij katten is iets waar steeds meer baasjes mee te maken krijgen,” vertelt dierenarts Kristien Scheerlinck . “Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden om katten met suikerziekte te ondersteunen. Het belangrijkste is dat eigenaren zich bewust zijn van de signalen en niet te lang wachten om advies in te winnen. Een kleine verandering in gedrag kan al een eerste aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is.”
Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties voor katten met suikerziekte. Een dierenarts kan samen met de eigenaar nagaan welke optie het meest geschikt is voor de kat en thuissituatie in kwestie. Diabetes bij katten klinkt misschien zorgwekkend, maar met de juiste zorg en aandacht kan de kat toch een gezond en gelukkig leven leiden.