Ga naar de inhoud

6e Garden Center Quality Awards uitgereikt

Tags:

Op vrijdag 17 februari 2023 reikte de Belgische Tuincentra Vereniging/l’Association Belge des Jardineries voor de zesde maal de Garden Center Quality Awards uit aan de best beoordeelde tuincentra en plantencentra. Dit gebeurde in 3 categorieën, namelijk het beste tuincentrum van Vlaanderen, het beste plantencentrum van Vlaanderen en het beste tuincentrum van Wallonië. In totaal namen 36 bedrijven aan de wedstrijd deel. Zowel tijdens het voorjaar als tijdens het najaar van 2022 werden de deelnemers beoordeeld door een professionele jury. Het tuin- of plantencentrum werd beoordeeld op meerdere beoordelingsonderdelen: de kwaliteit van de planten, de decoratie-afdeling, de instore communicatie, de externe communicatie, de attitude van het personeel, de klantenbeleving en het klantencomfort. Voor het eerst werden ook de duurzaamheidsinspanningen van de bedrijven in kwestie als criterium meegenomen. De beste bedrijven kregen een score met 4 of 5 sterren.

Tuinplantencentrum De Pauw

Op vrijdagavond 17 februari 2023 nodigde BTV/ABJ haar tuincentrumleden, haar commerciële partners en de juryleden uit voor een feestelijke uitreikingszitting in ‘l’Espace del goutte’ te Ophain (nabij Waterloo). Met 162 aanwezigen kwam de ‘fine fleur’ van de sector bij elkaar. Het gesmaakt netwerkevent omvatte een verzorgde receptie, de ‘officiële prijsuitreiking’ en een diner. Het ‘Beste tuincentrum van Vlaanderen’ werd Tuincenter Claes uit Edegem. Jardinerie Brindille uit Libramont werd uitgeroepen tot ‘Beste tuincentrum van Wallonië’. Bij het ‘Beste plantencentrum van Vlaanderen’ was er een ex aequo, namelijk Genker Plantencentrum uit Genk en De Pauw Tuinplantencentrum uit Bornem. Over alle categorieën heen kreeg Claes uit Edegem met 92% de allerbeste beoordeling. Het opmerkelijke aan dit resultaat is dat het om een volledig onafhankelijk tuincentrum gaat.

Jardinerie Brindille

In de nieuwe beoordelingscategorie ‘duurzaamheidsinspanningen’ scoren de deelnemers gemiddeld laag. De sector heeft daar werk voor de boeg! Toch behalen een aantal bedrijven ook daar een uitstekend resultaat. BTV reikte daarom een aparte award uit voor het meest duurzame bedrijf over alle categorieën heen. Die eer komt Genker Plantencentrum toe, het gevolg van een niet aflatende focus op dit thema. BTV ziet het als een doelstelling om haar leden te inspireren en te begeleiden naar doorgedreven duurzaamheid. Deze wedstrijd heeft vooral tot doel dat de deelnemers tips krijgen om hun werking te verbeteren. Elke deelnemer kreeg na afloop een expertiseverslag mee, waarin worden de individuele scores vergeleken met het gemiddelde percentage, een soort ‘klasgemiddelde’ dus. Bovendien wordt er gewezen op de verbeterpunten.

Genker Plantencentrum

Overzicht van de bedrijven met 4 of 5 sterren
Tuincentra Vlaanderen
5 sterren
Tuincenter Claes – Edegem
4 sterren
Tuincentrum De Molen – Zwevegem
Intratuin – Zwevegem
Eurotuin – Merelbeke
Lissens – Opwijk
Tuincentrum De Molen – Avelgem
Tuincenter Van Buynder – Temse

Plantencentra Vlaanderen
5 sterren
Genker Plantencentrum – Genk
De Pauw Tuinplantencentrum – Bornem
4 sterren
Geen

Tuincentra Wallonië
5 sterren
Geen
4 sterren
Jardinerie Brindille – Libramont

Share