Ga naar de inhoud

Cinven verkoopt Arcaplanet aan Fressnapf Group

Fressnapf | Maxi Zoo, omnichannelmarktleider in huisdierbenodigdheden, gevestigd in het Duitse Krefeld, kondigt de volledige acquisitie aan van Arcaplanet, één van de toonaangevende Italiaanse detailhandels in huisdierbenodigdheden. Sinds 2022 had Fressnapf een minderheidsbelang in Arcaplanet en zorgde het met meerderheidsaandeelhouder Cinven voor een succesvolle ontwikkeling van de Italiaanse petcareretailer. Nu neemt Fressnapf Group dus alle aandelen van bovengenoemde private equity-onderneming over. Hierdoor breidt de Duitse petcareretailer haar marktpositie in Italië uit en versterkt het haar Europese winkelnetwerk met ruim 560 locaties tot ongeveer 2.600 in 14 landen. Met deze transactie voegt Fressnapf meer dan 700 miljoen euro omzet toe aan haar bedrijfsresulaten en mikt het op een bruto-omzet van circa 5 miljard euro. De deal is onderhevig aan de gebruikelijke regelgevende en mededingingsrechtelijke goedkeuringen.

Tegelijkertijd kondigen Torsten Toeller, oprichter en eigenaar van de Fressnapf-groep, en Cinven een intensivering van hun bestaande partnership aan. De private equity-onderneming zal investeren in de Fressnapf Holding SE om de Europese groeikoers van het bedrijf strategisch te begeleiden. Torsten Toeller behoudt een meerderheidsparticipatie in Fressnapf en blijft voorzitter van de raad van bestuur. Hij ziet Cinven als een gelijkwaardige partner, met wie hij zijn vertrouwelijke, nauwe samenwerking wil verdiepen. Met deze vooruitziende ondernemersvisie en een sterke strategoe wil hij het bedrijf voorbereiden op de steeds sneller veranderende marktomstandigheden, zodat Fressnapf ook in de toekomst een actieve rol spelen bij de verdere consolidatie van de markt.

Torsten Toeller, CEO van Fressnapf.

“De succesvolle samenwerking met Arcaplanet in de afgelopen jaren heeft aangetoond hoe positief een vertrouwensvolle samenwerking met een financiële investeerder kan uitpakken – met Cinven hebben we de optimale partner gevonden”, legt Toeller uit. Zijn doel is om zijn bedrijf op lange termijn en duurzaam succesvol voor de toekomst te positioneren en de Fressnapf-klanten een premium (omnichannel)winkelervaring te bieden. “We hebben met de strategische herpositionering van leverancier naar dienstverlener de juiste weg ingeslagen!”, vervolgt Toeller. “We willen in de toekomst niets minder dan de beste en snelst groeiende retailer in huisdierbenodigdheden in Europa zijn. Ik ben trots op onze 20.000 medewerkers, die elke dag alles geven om onze 20 miljoen klanten te enthousiasmeren en zo het samenleven van mens en dier eenvoudiger, beter en gelukkiger te maken.”

Om aan deze ambitieuze doelen te voldoen, luidt Fressnapf de volgende fase van de transformatie in en snijdt het een nieuw hoofdstuk in de bedrijfsgeschiedenis aan. Dit gaat ook gepaard met een personeelswijziging. CEO, Dr. Johannes Steegmann, zal het bedrijf in de zomer van 2024 verlaten. Steegmann leverdede afgelopen 4 jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de succesvolle verdere ontwikkeling van het bedrijf tot een omnichannel-ecosysteem rond het huisdier. “Johannes heeft zich enorm ingezet voor de initiële strategische transformatie van Fressnapf en hierbij tal van successen behaald. Daar ben ik hem zeer dankbaar voor!”, aldus Torsten Toeller.
Ook Steegmann kijkt tevreden terug op de samenwerking: “We kunnen met trots terugkijken op wat we de voorbije 4 jaar samen hebben bereikt. Fressnapf is digitaler, innovatiever en beter geworden. Voor de volgende fase van de transformatie zijn nieuwe gezichten en een nieuwe dynamiek nodig, dus het is een goed moment om het stokje over te dragen. Ik dank het hele Fressnapf-team voor het vertrouwen en de altijd goede samenwerking.”

De positie van CEO zal voorlopig door Peter Pritchard worden bekleed. Pritchard, jarenlang CEO van Pets at Home in het Verenigd Koninkrijk, is momenteel al voorzitter bij Arcaplanet en dus goed bekend met de branche en de samenwerking met Fressnapf. “Peter is één van de meest ervaren en succesvolle CEO’s in onze branche. Ik ben erg blij dat we hem voor Fressnapf hebben kunnen winnen,” aldus Toeller.
“Ik werk al vele jaren samen met Fressnapf en ik kijk er erg naar uit om samen met Torsten, Cinven en het Fressnapf-team de beste retailer voor huisdierbenodigdheden ter wereld verder uit te bouwen en het volledige potentieel van Fressnapf te realiseren”, stelt Pritchard.

Share