Ga naar de inhoud

Duurzaamheid ‘hot item’ op ANIDO 2022

Duurzaamheid vormt een steeds belangrijker criterium in de aankoopbeslissing van de consument, ook wat huisdierbenodigdheden aangaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fabrikanten en leveranciers steeds meer aandacht besteden aan dat aspect bij de ontwikkeling van hun (nieuwe) producten. In de eerste plaats opteren ze er alsmaar vaker voor om hun referenties op basis van meer duurzame en ecologische materialen te produceren. Heel wat hondenkussens en -manden worden tegenwoordig bijvoorbeeld uit gerecycleerde PET-flessen vervaardigd. Daarnaast stellen we vast dat de fabrikanten van petcare-artikelen ook hun productieproces meer en meer onder de loep nemen en via diverse ingrepen ernaar streven om hun ecologische footprint significant te verlagen. Zo beslissen diverse ondernemingen – deels ook ingegeven door de huidige containerproblematiek – om hun grondstoffen dichter bij huis aan te kopen. Hierdoor worden duizenden kilometers transport en dus ook onnoemelijk veel CO2-uitstoot uitgespaard. Bovendien opteren bepaalde bedrijven nu al bewust om hun referenties terug in Europa te laten produceren in plaats van in het verre Azië. Verpakkingen krijgen eveneens een milieuvriendelijker karakter: heel wat firma’s en merken opteren voor hernieuwbare grondstoffen en gerecycleerde/recycleerbare materialen voor hun packaging.
Naast duurzaamheid constateren we dat er tevens meer aandacht uitgaat naar dierenwelzijn. Zo worden knaagdierenkooien en kiprennen bijvoorbeeld steeds ruimer zodat de dieren in alle comfort en onder gezonde omstandigheden kunnen opgroeien.

Ook tijdens de komende editie van ANIDO, het tweejaarlijkse event voor de petcareprofessionals uit de Benelux en Noord-Frankrijk dat op 13 en 14 februari 2022 in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd, zullen duurzaamheid, ecologie en dierenwelzijn ongetwijfeld hot items zijn, geeft beursmanager Annick Pycarelle aan.
“We vernemen van de exposanten dat talrijke innovaties die op onze vakbeurs worden voorgesteld, zullen inspelen op de trend naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Daarnaast zullen deze thema’s uiteraard ook aan bod komen in ons randprogramma, onder meer tijdens de presentaties die zullen plaatsvinden. Daarnaast wordt er ook tijdens de komende editie een ‘Natural&Sustainbable’-Award uitgereikt aan het product dat volgens onze bezoekers het meest uitblinkt op het vlak van duurzaamheid en ecologie.”

Share