Ga naar de inhoud

Flamingo Pet Products verhuist naar nieuw pand van 56.000 m² in Olen

Flamingo Pet Products, een internationale groothandel van huisdieraccessoires, neemt zijn intrek in een gloednieuw kantoor en magazijn in Olen. Het opmerkelijke pand, op een site van 56.000 m² oftewel elf voetbalvelden groot, wordt een bloeiende hub voor innovatie, groei en samenwerking op een schitterende nieuwe locatie. Dat de band tussen huisdieren en hun baasjes uniek is, hebben ze bij Flamingo Pet Products begrepen. Als groothandel van dierenbenodigdheden heeft Flamingo al meer dan 50 jaar alles in huis om beestjes en hun baasjes dichter bij elkaar te brengen. Het bedrijf levert vandaag 8.500 accessoires en snacks voor hond, kat, knaagdier, vogel, kip, vis of reptiel aan groothandels, dierenspeciaalzaken, supermarkten, tuincentra, doe-het-zelfzaken, trimmers … in meer dan 65 landen. Flamingo werd in 1972 opgestart als vogelhandelaar. In 1980 werd de overstap gemaakt naar vogelaccessoires. Nog 5 jaar later werd het assortiment stilaan uitgebreid naar andere diergroepen, zoals honden en katten. In 1993 nam Erwin Van Tendeloo Flamingo over van zijn vader en werden de exportactiviteiten opgestart. Sindsdien groeide het
bedrijf gestaag en barstte de site in Geel uit zijn voegen. De intrek in een nieuw, groter gebouw kon
dus niet uitblijven.

Foto’s 1, 2 en 3: © wilma wastiau

Het nieuwe pand in Olen omvat een indrukwekkend magazijn van 33.500 m² met afmetingen van 240 m in de lengte en 144 m in breedte, een mezzanine van 6.300 m² en 4.600 m² aan kantoorruimte, verdeeld over 4 niveaus. Daarnaast hebben ze een palletruimte van circa 62.000 plaatsen operationeel gemaakt om een vlotte logistieke werking te waarborgen. Deze zijn gestapeld op 6 niveaus. In het magazijn zijn 65 pickingvoertuigen actief in 42 pickingrayons. Dagelijks worden circa 10.000 pickinglijnen verwerkt. Om de efficiëntie te optimaliseren, telt het pand over 35 laad- en losdocks en 3 sectionale poorten voor een naadloze in- en uitstroom van producten. Dit alles maakt dat de onderneming goederen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Italië kan verzenden binnen de 24u na bestelling. Een blikvanger is in de mezzanine is de showroom van ruim 1.740 m². Hier wordt het Flamingo-gamma van meer dan 8.500 producten tastbaar. Gemiddeld worden er trouwens 100 nieuwigheden per maand geïntroduceerd.
Een opvallend architecturaal hoogstandje in het nieuwe gebouw is dat de grijze elementen in de buitengevel roze kleuren, wanneer er zonlicht schijnt. Dit verwijst naar de levenscyclus van de flamingo: die wordt immers grijs geboren, maar evolueert later naar wit en met de tijd zelfs roze, door het voedsel dat ze eten. Voor het pand werd ruime parkeergelegenheid gecreëerd, met in totaal 226 parkeerplaatsen voor zowel medewerkers als bezoekers.

Duurzaamheid staat bij Flamingo Pet Products nu en in de toekomst hoog op de agenda. Met zijn eerste duurzaamheidsrapport toonde de onderneming alvast aan wat ze in 2022 hebben verwezenlijkt en wat er in 2023 op de planning staat. Verpakkingsvermindering, uitgebreide onboardingstrajecten voor nieuwe medewerkers, een nieuwe webshop en een nieuw en duurzamer hoofdkantoor waren slechts enkele van de vele actiepunten in het duurzaamheidsrapport. Een nieuw duurzaamheidsrapport, dat rapporteert over 2023 en de ambities voor 2024 duidelijk maakt, is inmiddels ook in de maak. In lijn met de duurzaamheidsambitie van Flamingo werd het dak van het pand voorzien van maar liefst 5.500 zonnepanelen. Dit stelt het bedrijf in staat een stap te zetten richting een groenere toekomst. Daarnaast werden 28 laadpalen geïnstalleerd voor werknemers/bezoekers met een plug-in hybride of elektrische wagen.

Tijdens de bouw van het pand hebben meer dan 250 personen zich ingezet om dit project te realiseren. Dit was een ware gezamenlijke inspanning, waarbij maar liefst 45 verschillende bedrijven in een tijdspanne van 425 dagen hebben bijgedragen. Het nieuwe pand Flamingo Pet Products is terugvinden op de Lammerdries in Olen, op circa 1 km afstand van de vorige locatie.

Share