Ga naar de inhoud

Florall-awards najaar 2022 uitgereikt

Op dinsdag 23 augustus stond Waregem Expo in het teken van Florall, de Belgische vakbeurs voor sierplanten en boomkwekerijproducten. Tijdens het event reikte een professionele jury opnieuw awards uit aan opmerkelijke nieuwkomers.
In de categorië ‘Nieuwe variëteiten’ werd ‘Coconut Crystal Belsemmag1’ indica van de firma Belgicactus uit Westerlo als winnaar gekozen. Deze innovatie fleurt in de lente borders en daken op met limoengroene en rode tinten, die gedurende het groeiseizoen vervagen tot een spectaculaire crème- en wijnrode kleurencombinatie. De variëteit staat bekend om zijn indrukwekkende potprestaties buiten, vooral dankzij zijn extreem sterk wortelsysteem. Ze is klimaatbestendig en geschikt voor kleine plekjes en terrassen. De zilveren award ging naar de Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ van boomkwekerij Willy De Nolf. Kenmerkend voor deze kleine struik zijn de gele, dubbele bloemen, die van mei tot september verschijnen. Een ideale eyecatcher dus in borders en op het terras. De Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) van de Nederlandse firma A&E Maaijen vof mocht het brons in ontvangst nemen. Deze opgaand groeiende beuk vormt een doorgaande harttak en dikt goed op de stam. In het voorjaar loopt hij uit met smalle rode diep ingesneden bladeren, die in de loop van het seizoen purperzwart worden. Deze winterharde boom heeft geen last van bladverbranding.
In de categorie ‘Nieuwe concept’ werd de award uitgereikt aan Hedgeon Pink, Hedgeon White van het bedrijf Meerplant. Dit concept biedt kant-en-klare, voorgevormde haagplanten aan. Dit kan met groene planten, maar ook met twee nieuwe rozenselecties: de ene met witte en de andere met roze bloemen. Deze nieuwigheid is erg geschikt voor terrassen, een groene gevel en een tegeltuin.

Share