Ga naar de inhoud

Florall Awards voorjaar 2022 uitgereikt

Op 1 maart jl. werd in Waregem Expo de voorjaarseditie 2022 van Florall, de vakbeurs voor sierteelt- en boomkwekerijproducten, georganiseerd. Traditiegetrouw werden in de rand van het event ook de Florall Awards bekend gemaakt. Een professionele jury beoordeelde het ruime aantal inzendingen en uiteindelijk vielen 3 ondernemingen dit voorjaar in de prijzen. Het brons werd toegekend aan de Azalea Star Style® lila van de firma Leybaert. Het gaat om een bijzondere plant met unieke, langwerpige bladeren en stervormige bloemen. Deze compacte azalea bloeit uitbundig en bestaat in 3 kleuren (roze, lila en wit). De jury loofde de bloemdensiteit en compactheid. Dat er onmiddellijk drie kleurvarianten worden uitgebracht, betekent commercieel een duidelijke meerwaarde. De bloem- en bladvorm zijn vernieuwend binnen de soort. Dankzij haar winterhardheid deze innovatie zich uitstekend als terrasplant.

Azalea Star Style

Op de tweede plaats prijkte de Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ (Curly Gold) van Boomkwekerij R. van Opstal. Het jonge blad van ‘Opstal 55’ (Curly Gold) is oranjerood. Als het blad wat ouder wordt, verandert de kleur. Volgens de jury vormt de unieke gekrulde bladvorm het grootste pluspunt. Een andere troef is de bladkleur en de verkleuring naar de herfst toe. Deze cultivar is breed toepasbaar in de tuinaanleg en door het kleurenpalet zijn tal van combinaties met andere planten in de border mogelijk.

Leucothoe axillaris ‘Opstal55’

Het goud ging ditmaal naar de Primula acaulis ‘Rubens’ Antique rose van Rudy Raes Bloemzaden (zie kopfoto). Het betreft een dubbelbloemige, late selectie. Het mooi, donkergroen gewas vormt een aantrekkelijke basis voor de halfgrote tot grote dubbele bloemen. Antique rose is een nieuwe pasteltint binnen deze groep. De jury vond de kleur vernieuwend. Tevens werd de unieke positionering, de verrassende bloemengeur en de compacte bloeivorm geapprecieerd. De plant vormt veel bloemen en de bloemblaadjes hebben franjes. De stevigheid van de plant vormt een laatste pluspunt.

Share