Ga naar de inhoud

Groensector kijkt reikhalzend uit naar Green 2022

“Het enthousiasme bij de bedrijven uit de groensector is enorm groot om elkaar na 4 jaar eindelijk weer op onze beursvloer te ontmoeten. Dat blijkt ook uit onze erg goed gevulde exposantenlijst. Vermoedelijk zullen we afklokken op meer dan 220 standhouders. Ook de bezoekers staan te popelen om de komende editie bij te wonen. Meteen nadat we de bezoekerscampagne hadden opgestart, merkten we dat de bezoekersregistraties van retailers, tuinaannemers, tuinarchitecten, groendiensten, publieke overheden en dergelijke vlot binnenstroomden”, meldt Jeroen Arnouts, Head of Event bij Easyfairs, organisator van de vakbeurs Green, die van zondag 25 tot en met dinsdag 27 september in Flanders Expo te Gent wordt georganiseerd.

Tussen de laatste en de komende editie van de vakbeurs Green gaapt een kloof van 4 jaar. In die periode bewoog er heel wat in de groensector.
“Door de coronapandemie groeide de belangstelling voor tuin en groen naar een ongekend niveau. Door de lockdowns spendeerde de consument meer tijd dan ooit in zijn tuin. De grenzen tussen de binnen- en buitenleefruimte vervaagden en er werd massaal in tuinbeleving en in de verzorging en aankleding van de ‘groene woonkamer’ geïnvesteerd. Mensen zonder tuin of die op een appartement woonden zochten veelvuldig de publieke parken op, waardoor de lokale besturen heel wat budget spendeerden aan de creatie en het onderhoud van groene rustpunten in hun stad of gemeente. Tijdens de Covid-19-crisis floreerde de groensector dan ook als nooit tevoren. De hoge grondstof- en energieprijzen en de onzekere situatie in Oekraïne deden die sterke groei afvlakken, waardoor onder meer de tuinretailers en -aannemers een stap vooruit moeten zetten in hun aanbod. Door de drukte hadden ze daar de afgelopen periode geen tijd voor. Green vormt daarvoor het ideale platform: de groenprofessional kan er kennismaken met talrijke innovaties en veel (nieuwe) leveranciers ontmoeten”, geeft Jeroen Arnouts aan.

Oplossingen aanreiken voor actuele problematieken
Bovendien breken voor de groensector cruciale tijden aan, nu we steeds vaker de gevolgen van de klimaatopwarming en de waterproblematiek aan den lijve ondervinden. Door in te zetten op innovatie kan de branche een positieve bijdrage leveren.
“Private tuinen beslaan naar schatting 8 procent van de totale ruimte in Vlaanderen. Die tuinen bestaan uit twee grote aspecten: groen en beton. Door die laatste warmt de omgeving nog meer op. Voor de groensector is een belangrijke rol weggelegd om de particulieren aan te zetten hun tuinen op de juiste manier te vergroenen. Concreet houdt dit in dat ze mensen ontraden om grote terrassen of opritten in steen of beton aan te leggen, maar voor een alternatief, zoals grasdallen, grasbetontegels, open verhardingen met losse steentjes of halfopen verhardingen met poreuze voegen of stenen, te kiezen. Ook de aanplanting van de juiste bomen en struiken in de tuin zorgen voor een natuurlijke verkoeling en vertragen verdamping van water uit het gazon Al deze duurzame innovaties en oplossingen zijn eind september te bewonderen op de vakbeurs Green”, benadrukt Arnouts.

Randprogramma
Zoals steeds pakt Green naast het beursaanbod uit met diverse nevenactiviteiten. Zo is er het Green Demo Park, een buitenruimte waar diverse tuinmachines in werking worden gedemonstreerd. Tevens staan er ook verscheidene boeiende lezingen geprogrammeerd. Zo is er de zone Green Spreakers, waar gastsprekers actuele thema’s zullen aankaarten. Daarnaast lonen de seminaries ‘Green Deal Natuurlijke tuinen’ en ‘Green Cities for a sustainable Europe’ zeker ook de moeite. Op de beursmaandag is er ook de ‘Green Night’ en zijn de deuren van de beurs tot 22u geopend. De groenprofessionals kunnen dan na de werk- of sluitingsuren de beurs bezoeken en genieten van een hapje en een drankje.

Smart Badge
Tijdens Green 2022 wordt het voor de bezoeker nog makkelijker om informatie te verzamelen.
“Die hoeft voortaan geen zakken vol met productbrochures, folders en naamkaartjes mee te sleuren doorheen de beursgangen. We werken voortaan immers met de ‘Smart Badge-technologie. Hierdoor hoeft men op interessante standen enkel zijn bezoekersbadge – die wordt uitgedeeld bij het binnenkomen van Green – over een smart badge scanner swipen. Na het beursbezoek ontvangt de bezoeker alle informatie van de gescande stands direct in zijn/haar mailbox. Voorafgaand aan de beurs vullen de standhouders een onlineprofiel in. Het zijn al die gegevens die worden doorgestuurd. Op die manier wordt er veel minder papier verspild, wat aantoont dat ook wij als beursorganisator optimaal op duurzaamheid inzetten.”

Green 2022 praktisch
Wanneer: Van zondag 25 t.e.m. 27 september 2022
Waar: Flanders Expo Gent
Openingsuren: Op zondag en dinsdag van 9u30 tot 18u. Op maandag van 13u tot 22u.
Toegang: Gratis voor groenprofessionals mits voorregistratie.
Meer info: www.green-expo.be

Share