Ga naar de inhoud

Innovaties op spoga+gafa 2023 stonden vooral in het teken van duurzaamheid

Van 18 tot en met 20 juni werd in Keulen spoga+gafa, ’s werelds voornaamste gardenlifestyle-vakbeurs, georganiseerd. In totaal presenteerden meer dan 1.800 exposanten uit 58 landen de trends en nieuwigheden voor het komende tuin- en barbecueseizoen. Pet & Garden Pro toont alvast een 40-tal innovaties, die ook in jouw aanbod dynamiek zullen brengen.

Nieuwigheden van de volgende firma’s
Geen zin om alle nieuwigheden te bekijken? Klik op de gewenste exposant en kom onmiddellijk bij zijn nieuw(e) product(en) terecht.
Bama Group, Barbecook, Billiet-Vanlaere, Boretti, Cadac, Campingaz, Capi Europe, Cereria Molla 1899, Doppler, Dr. Soil, Edelman, Emerald, Esschert Design, Everdure, Fyron, Gaber, Gloria, Graf, Gusta Garden, Hartman, Hestera Garden, Höfats, Kettler, Lamela, La Siesta, Lotus Grill, Louisiana Grills/Dansons, Madison, Mesto, Napoleon Grills, Pottery Pots, Scheurich, Soengden Keramik, TelcØm, Teraplast, Ter Steege, Tilia, Tradepoint, Volpi Originale, Weber, Winza Outdoor Covers en Witt.

Bama Group
Blikvanger op deze stand waren onder meer deze nieuwe plantenbakken die uiterst geschikt zijn om aan een balkon op te hangen. Speciaal om klimmende planten een houvast te bieden, werden ze uitgerust met een rooster waaraan die zich kunnen hechten. De bakken zijn uitgerust met een waterreservoir.

Barbecook
Het Belgisch barbecuemerk pakt in 2024 opnieuw uit met enkele verrassende nieuwigheden. In de eerste plaats is er de E-Carlo, het elektrische zusje van de houtskooltafelbarbecue Carlo. E-Carlo combineert het gemak van elektrisch koken met de onweerstaanbare smaak en beleving van authentieke barbecuegerechten. Het toestel beschikt over eenvoudige bedieningsknop met drie hitteniveaus en is perfect voor een gezellige barbecue op bijvoorbeeld een stadsbalkon, een camping of een boot. Deze nieuwkomer is beschikbaar in 3 trendy kleuren: Barbecook Red, Paris Green en Midnight Grey. In de categorie vuurkorven verrast Barbecook volgend seizoen met een heuse nieuwigheid, namelijk Jules. Bij deze prachtig ogende voorgeroeste cortenstaal vuurkorf staat genieten centraal. De geperforeerde bodem zorgt voor een optimale luchtcirculatie en dus ook voor minimale rook en maximale verbranding. Dankzij de geïntegreerde asopvangbak is een gemakkelijke en snelle reiniging achteraf gegarandeerd.

Billiet-Vanlaere
Voor gezellige momenten in de tuin presenteerde deze Belgische onderneming deze barbecue uit cortenstaal. Deze is verkrijgbaar in het zwart of in een voorgeroeste versie. Er is nu ook een Off Road-model beschikbaar, dat dankzij de wielen makkelijk kan worden verplaatst.

Boretti
De aandacht ging hier uit naar de Ceramica-lijn die 3 formaten omvat, namelijk small, compact en large. Deze multifunctionele toestellen kunnen ook ingebouwd worden. Daarnaast introduceerde deze standhouder de Foculare, waarbij het sociale aspect centraal staat. Het toestel combineert 3 functies in 1: een tuinmeubel, een barbecue en een vuurschaal. 

Cadac
Een opmerkelijke innovatie was de 2 Cook 3 Turbo, een compact toestel dat makkelijk meegenomen kan worden. De nieuwe branders voorzien het kookoppervlak van een grotere warmte-output. Hierdoor wordt niet alleen gas bespaart, maar wordt de opwarmtijd ook gereduceerd. Het toestel is voorzien van een keramische gecoate platte plaat (ideaal voor vis, pannenkoeken en dergelijke) en een grillplaat. Deze kunnen makkelijk worden weggenomen, zodat er plaats is voor twee kookpotten. Eveneens nieuw is de compacte gasbarbecue Safari Chef 30. Dit toestel valt op door zijn slanke en moderne vormgeving. Er kan gewerkt worden op 4 verschillende kookoppervlakte: een barbecuerooster, een platte grill, een pothouder en een dome.  

Campingaz
Een opvallende introductie was die van de Attitude 2go electric, een elektrische barbecue met een vermogen van 2200 W. De voorgeprogrammeerde temperatuurselectie zorgt ervoor dat de gebruiker overal perfecte bakresultaten haalt. Het toestel heeft nauwelijks last van fare-ups. Verder is het eenvoudig te gebruiken en te reinigen. Tevens werd een elektrische plancha gelanceerd. Tot slot pakte deze exposant uit met enkele nieuwe kooktoestellen die makkelijk mee te nemen zijn op reis.

Capi Europe
In eerste instantie werd het gamma regentonnen verder uitgebreid en zijn er nu ook modellen tot 400 liter verkrijgbaar. Vooral de referenties met een rib- en groefstructuur, die echt als designobject kunnen fungeren, zijn erg geliefd. Elk object is bovendien uitgerust met een deksel waarop planten kunnen worden geplaatst. Bij de indoorpotten werden de kleuren roze en rood toegevoegd. Tevens werd een nieuw concept op basis van gerecycleerde materialen gelanceerd. De kleur van deze referenties, die in België worden gemaakt, wordt bepaald door de gebruikte grondstof. Er is keuze tussen zwart (textiel), beige (houtzaagsel) en groen (kunstgras). Het aanbod omvat voornamelijk binnenpotterie. Bij de outdoorproducten zijn de XXL-modellen voortaan ook in het zwart leverbaar. Verder werd een nieuw model op voet voorgesteld. Het is verkrijgbaar in 2 maten en 4 kleuren: zwart, ivoor, goud en antraciet.

Cereria Molla 1899
Deze kaarsen vormen in de zomerperiode de ideale oplossing om op een natuurlijke manier muggen en andere insecten te verjagen. De kaarsen verspreiden een sterke geur van citronella en munt. Ze zijn geschikt voor gebruik in tuinen en patio’s.

Doppler
Dit kantelbaar zonnescherm, dat eveneens 360 graden kan roteren, is weersbestendig en biedt een UV-bescherming van 50+. Het scherm blinkt trouwens uit op het vlak van duurzaamheid want het is volledig geproduceerd op basis van gerecycleerde PET-flessen. De voet is gemaakt uit hoogwaardig gepoedercoated aluminium.

Dr. Soil
Deze exposant pakte uit met organische biostimulanten die in single use-verpakkingen worden aangeboden. Deze microdosissen die tal van animozuren, minerale oliën en micro-organismes bevatten, beschermen de planten tegen allerlei ziektes en problemen.

Edelman
Onder Mica Decorations werd een 100% duurzame reeks potten voorgesteld, die geproduceerd zijn op basis van gerecycleerde kunststof, houtvezels of koffiedoppen. Ze zijn uitgerust met een waterreservoir. Een andere opvallende introductie was Mica Ecoco, een serie kweekpotten op basis van kokos om planten of kruiden in te kweken. Deze exposant zette ook enkele trends voor 2024 in de kijker. Zo zal volgend jaar in het teken staat van ‘Midsummer Haven’. Hierbij overheerst het eclectische en mag alle decoratie met elkaar gemixt en gematcht worden. Daarnaast is er veel aandacht voor gerecycleerde materialen. Qua kleursetting wordt er voornamelijk geopteerd voor pastel- en felle tinten. Een andere opvallende tendens voor 2024 is ‘Empire of the Sun’. Na de coronaperiode mag alle decoratie er wat vrolijker en kleurrijk uit. Er wordt vaak gekozen voor designs met dieren, blokken en strepen. Tot slot vernamen we deze Nederlandse onderneming in 2023 125 jaar bestaat.

Emerald
Deze Nederlandse specialist in kunststofplanten en -bloemen zette enkele nieuwe modellen in de kijker, waaronder deze Strelitzia. Deze is hoger dan 2,5 meter en kan eenvoudig uit elkaar gehaald worden bijvoorbeeld voor het transport. Tevens zette het bedrijf zijn aanbod UV-bestendige referenties in de kijker, aangezien men een toegenomen vraag naar dergelijke producten vaststelt.

Esschert Design
De grow bags vormen een ideale oplossing voor consumenten met groene vingers, die echter over weinig plaats of geen tuin beschikken. Ze laten immers toe om op een beperkte ruimte groenten, fruit en kruiden te kweken. Deze zakken, vervaardigd uit gerecycleerd polyster, blinken uit door hun gebruiksgemak. Het volstaat om ze te vullen met potgrond en de gewenste groenten of kruiden erin te zaaien of planten. De zakken laten water en lucht door. Beschikbaar in diverse formaten: van S tot XL.

Everdure
Blikvanger op deze stand was zonder twijfel de buitenkeuken Tetris, waarvan een prototype werd voorgesteld. Deze is uitgerust om in alle comfort en gemak buiten te koken en omvat onder meer een barbecue, een wasbak, een koelkast en tal van opbergmogelijkheden.

Fyron
Veel belangstelling was er voor de nieuwe luxueuze buitenkeuken van Ofyr: Cozinha. Dit erg stijlvol model is vervaardigd met hoogwaardige materialen en garandeert hierdoor comfort en duurzaamheid. Deze nieuwigheid is verkrijgbaar in 3 basismodellen: met een Ofyr-barbecue, met een kamado-barbecue of met beide toestellen. Elk model biedt voldoende werk- en opbergruimte. Optioneel kan een ingebouwde wasbak en een ingebouwde bar worden voorzien. Cozinha is leverbaar in verschillende kleuren en formaten. In het gamma van The Bastard kamado-barbecues werd de The Bastard VX voorgesteld. Deze beschikt over een aantal extra troeven in vergelijking met een gewone kamado. Zo heeft dit model een andere indeling en is ze uitgerust met betere scharnieren.

Gaber
Me To staat voor een collectie zetels en stoelen die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Ze vallen op door hun hedendaags en stijlvol design. Ze zijn vervaardigd op basis van gerecycleerde, zero waste-materialen. Er is keuze tussen 3 kleuren. Optioneel zijn er ook kussen beschikbaar.

Gloria
De Finecut 18V is een nieuwe gazon- en kantenmaaier op accu. Het toestel is voorzien van een innovatief dubbelmessysteem. De maaihoogte kan makkelijk aangepast worden (3,4 of 5 cm). De snijbreedte bedraagt 25 cm. Het handvat kan in verschillende hoeken worden geplaatst.

Graf
Deze Ergo Quadro Turbo Plus-plantenbakken bieden de moestuinder niet alleen heel veel plaats om kruiden en groenten zelf te kweken, ze zetten tevens sterk in op ergonomie. Bovendien laten ze toe om alles vanuit één positie te planten.

Gusta Garden
Harry Herbs is een moderne kruidenplanter met een volume van 5 liter en een geïntegreerd waterreservoir (capaciteit 0,5 liter). Het waterpeil kan via het venster steeds gecontroleerd worden. Deze innovatie biedt 4 kweekmogelijkheden en wordt aangeboden in 4 kleuren.

Hartman
Een eerste blikvanger was de collectie Le Soleil. Deze buitenstoelen zijn vervaardigd uit 100% gerecycleerde materialen en worden in Nederland gefabriceerd. Ze worden aangeboden in vijf verschillende kleuren. Verder ging de aandacht uit naar de eerste modulaire, kunststof lounge, namelijk Ibiza. De enkelvoudige elementen kunnen zoals puzzelstukken met elkaar worden verbonden en zo probleemloos beantwoorden aan de noden van de consument. Deze lounge die waterafstotend is, kan volledig gerecycleerd worden. Er is een 3D-tool beschikbaar om te tonen hoe de Ibiza-lounge in de tuin van de koper past. Daarnaast introduceerde deze exposant de Lucas-hoeklounge : deze biedt dankzij de speciale Sunbrella-stof maximaal comfort en is voorzien van een aluminium onderstel. Tot slot vernamen we dat de stoelen uit lijn Sophie Studio voortaan ook in het blauw verkrijgbaar zijn.

Hestera Garden
Steeds meer consumenten willen zelf hun groenten of kruiden kweken, alleen beschikken ze niet altijd over een grote (moes)tuin. Daarop pakte deze Spaanse standhouder uit met deze stijlvolle plantentrolleys, die geschikt zijn om op een balkon of terras te plaatsen. Deze zijn dankzij de wielen en het handvat makkelijk te verzetten. Ze worden aangeboden in diverse formaten en verschillende hedendaagse kleuren.

Höfats
Deze Fire Kitchen is uitgerust met de kleine vuurschaal Bowl 70 en laat toe om een brede waaier aan barbecuegerechten te bereiden. Deze innovatie biedt niet alleen veel werkruimte, maar ook tal van stockagemogelijkheden.

Kettler
Met de Diamond-zetels introduceerde deze exposant een reeks die elegantie en design combineert. De stoelen zijn stapelbaar en kunnen tot 120 kg dragen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleurcombinaties. De armsteunen zijn vervaardigd met o.a. certificeerde teak. Het aluminium frame is leverbaar in de kleuren antraciet en zilver.

Lamela
Ook deze exposant speelde in op de toenemende vraag naar duurzame producten en introduceerde de reeks Lamela Eco: potten die vervaardigd zijn op basis van koffiedoppen.

La Siesta
Deze hangmat blinkt uit op het vlak van duurzaamheid. Het houten frame is vervaardigd uit FSC-gecertifieerde eucalyptus. Voor het textiel werd dan weer geopteerd voor biologisch katoen met GOTS-label. Bovendien betreft het een klimaatneutraal product: alle uitstoot, die vrijkomt tijdens de productie en het transport, wordt gecompenseerd.

Lotus Grill
Dit type barbecue werd uitgevonden om te gebruiken on the go of op een balkon. Het werkt immers met een gesloten vuur en geeft dus geen rook af. Voor 2024 pakt dit bedrijf uit met het model Lotus Grill Hybrid, dat zowel houtskool als gas combineert in 1 toestel. Er kan makkelijk en snel van de ene naar de andere modus worden overgeschakeld. Er is keuze tussen 7 trendy kleuren.

Louisiana Grills/Dansons
Deze barbecuefabrikant zette onder meer het ruime gamma barbecues van Pitt Boss in de spotlights. Tevens pakte de onderneming uit met een brede range plancha’s, waarbij de modellen 2 tot 5 branders bevatten. Tot slot werd ook een barrel smoker gepresenteerd. Deze valt op door zijn gebruiksgemak.

Madison
Bij deze exposant kon de bezoeker een brede waaier kussens ontdekken, die zowel voor binnen- als buitengebruik uiterst geschikt zijn.

Mesto
Nieuw hier was deze range gieters en sproeiflacons die volledig uit gerecycleerde materialen zijn vervaardigd. Ter ondersteuning van de verkoop is een handige display beschikbaar.

Napoleon Grills
Voor 2024 breidde en verbeterde deze barbecuespecialist zijn gamma professionele houtskoolmodellen. Blinkvangers in het aanbod zijn onder meer de Pro Kettle 18 en 22, die uitblinken door hun gebruiksgemak en comfort. Nieuw is onder meer een ring om rotisserie-accessoires op te installeren.  Verder werden ook enkele nieuwe accessoires voor gasbarbecues  geïntroduceerd. Zo kunnen er nu ook plancha’s worden geïnstalleerd op de zijbranders van de gasbarbecues. Tot slot maakten we kennis met de Freestyle-gasbarbecue. Deze is voorzien van het ontstekingssysteem Jetfire en de infrarood zijbrander Sizzle Zone. De opbergruimte onderaan het toestel wordt afgesloten met een deur die naar links opendraait. 

Pottery Pots
Blikvanger hier was de Mediterrean-collectie. Deze is geïnspireerd op de zonovergoten kusten en adembenemende landschappen in de Mediterraanse gebieden. Aangezien alle potten opvallen door hun historische vorm met een moderne twist, kregen alle modellen de naam van een Griekse god. De potten zijn vervaardigd uit ficonstone, een mengeling van cement, gemalen steen, zand en glasvezel. Hierdoor zijn ze erg duurzaam, maar toch licht qua gewicht. Alle referenties zijn vorst- en uv-bestendig en kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Scheurich
Aan nieuwigheden geen gebrek bij deze leverancier van kwalitatieve potten. Een eerste nieuwkomer was de lijn Arcade, die bestemd is voor binnengebruik. Deze potten combineren het grafische boogelement met aantrekkelijke warme tinten.
Ook nieuw was de serie Toscana, die duidelijk geïnspireerd is door mediterrane invloeden en opvalt door zijn terracotta-look. Er is keuze tussen 4 formaten en 2 tinten, namelijk nero en luminoso. Deze potten zijn volledig waterproof en kunnen binnen zonder onderzetschaal worden gebruikt.
Verder noteerden we dat de populaire plantenpot Groove, die natuurlijke kleuren met een matte finish combineert, nu in 2 nieuwe kleuren wordt geleverd, namelijk kaki en carbon. Een andere opvallende innovatie waren de potten uit kurk. Voor buiten ontdekken we tot slot de reeks Linetto, die in het oog springt door zijn geribbelde vormgeving.

Soengden Keramik
De pottencollectie Ibiza (zie foto) is geïnspireerd op de boho-trend en valt op door zijn coole looks. Er is keuze tussen 3 formaten. De reeks Bergamo nature lijkt dan weer handgemaakt en wordt aangeboden in 3 varianten: grey, clay en terra. Voor de lijn Hamam ging deze exposant dan weer de inspiratie haalden bij de handdoeken die in deze Turkse badhuizen worden gebruikt. Tot slot was er nog de serie Safari Club: deze kleine binnenpotjes springen in het oog door de leuke dierenmotieven.

TelcØm
Naar aanleiding van zijn 50-jarig bestaan pakte deze exposant onder meer uit met de nieuwe kleur carbon. Deze is vervaardigd op basis van 100% gerecycleerde en recycleerbare materialen. Nog een nieuwkomer was de serie Equa. Deze bloempotten zijn gemaakt uit second life-materialen en zijn volledig recycleerbaar.

Teraplast
Onder het merk Tera werd een uitgebreid assortiment potten voorgesteld, die gefabriceerd worden op basis van gerecycleerde materialen. Zo ook deze modellen uit gerecycleerd plastic, die in Italië worden vervaardigd. Ze beschikken over een waterreservoir.

Ter Steege
Deze exposant viert dit jaar zijn 90-jarig bestaan en had naar aanleiding van dit jubileum tal van nieuwigheden naar Keulen meegebracht. Zo was er de serie Palermo kunststof potten, die zich zowel voor indoor- als outdoorgebruik lenen. Naast 4 matte uitvoeringen in wit, groen, zwart en grijs zijn deze referenties ook nog leverbaar in marble grey en marble green. De reeks binnenpotten Lammie werd dan weer uitgebreid met enkele nieuwe modellen en kleuren.

Tilia
De Eva-armstoel is zowel voor binnen- als buitengebruik geschikt. Ze biedt een comfortabele en ergonomische zitervaring aan. De stoel, vervaardigd uit glasversterkte PP-kunststof, werd bekroond met de German Excellent Product Design Award 2023. De poten zijn zowel in kunststof, metaal als hout leverbaar.

Tradepoint
Deze Nambu sofaset is erg trendy dankzij zijn organische vormgeving en Scandinavische eenvoud. Deze set is vervaardigd met onder meer aluminium, gehard glas en PE-vlechtwerk. Deze innovatie leent zich perfect voor consumenten, die zoeken naar stijlvolle en duurzame outdoormeubelen.

Volpi Originale
De elektrische sproeier Vita 16 wordt in Italië ontwikkeld en vervaardigd. Het toestel blinkt uit door zijn gebruiksgemak en is tevens erg accuraat. De inhoud van het reservoir bedraagt 16 liter. Uitgerust met de multitool V.Battery.

Weber
De Stealth-serie van de Weber Traveler-gasbarbecue leent zich perfect om onderweg te grillen. Het toestel beschikt over een stevig en compact design en kan bovendien opgevouwen worden om makkelijk in de auto te transporteren. Deze innovatie met een matzwarte afwerking beschikt over een groot grilloppervlak. Deze barbecue werd zodanig ontworpen dat een optimaal gasverbruik gegarandeerd is. Een andere nieuwkomer was de elektrische barbecue Weber Lumin, die uitblinkt qua veelzijdigheid. Het toestel bereikt een temperatuur van meer dan 315°C. De rookinfusie zorgt voor een nog betere barbecuesmaak. 

Winza Outdoor Covers
Op de stand van deze Nederlandse onderneming werd een gamma covers voorgesteld, die bruikbaar om tuinmeubilair, zoals stoelen, tafels, lounges, ligzetels, barbecues, parasols en dergelijke af te dekken en te beschermen tegen regen, vorst, UV, vogelpoep en dergelijke. Deze zijn 100% recycleerbaar en makkelijk in gebruik.

Witt
Deze Etna Fermo pizza-oven stond centraal. Deze beschikt over een ruim bakvolume, waardoor zelfs familiepizza met een diameter van 40,5 cm geen enkel probleem vormen. Dankzij de U-vormige branders en de isolering warmt de pizza heel snel op. In minder dan 18 minuten wordt een temperatuur tot 500° C bereikt. De pizza’s worden in minder dan 90 seconden afgebakken. De aluminium pootjes kunnen ingeklapt worden. Het toestel is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, oranje en grijs.



Share