Ga naar de inhoud

Kat blijft populairste huisdier in Europa volgens nieuwe FEDIAF-cijfers

De Europese petfoodfederatie FEDIAF maakte onlangs zijn jaarlijks overzicht van de huisdierenpopulatie en de Europese huisdierenmarkt bekend. Uit die cijfers blijkt dat er ondertussen 85 miljoen gezinnen zijn die een huisdier bezitten. Dat is ongeveer 38% van het totale aantal huishoudens. Verder noteren we dat de omzet van huisdierenvoeding in Europa 21 miljard euro bedraagt. Daarnaast werd er in 2019 ruim 8,7 miljard euro aan accessoires en 11 miljard euro aan huisdiergerelateerde diensten gespendeerd. Jaarlijks wordt er 8,5 miljard ton voer voor huisdieren in Europa geproduceerd. De groei van de Europese petfoodindustrie in 2019 beliep 2,6%.   
“We zijn niet verrast als we deze positieve resultaten lezen, maar ze verheugen ons wel. Huisdieren zijn wonderlijk gezelschap en zijn op verschillende manieren een echte verrijking voor ons leven. De afgelopen maanden werd onze fysieke en mentale gezondheid op een ongekende manier getest. Veel mensen zullen een enorme steun hebben gehad aan hun huisdier in deze aparte periode”, aldus Thomas Meyer, secretaris-generaal van FEDIAF.

Uit de studie kwam tevens naar voor dat de kat nog steeds het Europa populaire huisdier is. In 2019 werden er in Europa 106,4 miljoen katten geteld. Daarvan leven er iets meer dan 2 miljoen in België. De meeste katten zijn terug te vinden in Rusland, Duitsland en Frankrijk. De Europese hondenpopulatie bedraagt 77,4 miljoen dieren. Vooral in Rusland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn deze huisdieren erg populair. In ons land wonen meer dan 1,3 miljoen honden. Verder worden er volgens FEDIAF circa 51,8 miljoen vogels als huisdier gehouden in Europa. Vooral de Italianen, Turken en Spanjaarden zijn fan van vogels. In ons land telde men 450.000 vogels. Van de circa 15,5 miljoen vissen in Europa zijn de meesten terug te vinden in Rusland, Frankrijk en Duitsland. Belgen zijn in het bezit van 300.000 vissen. De Europese knaagdierenpopulatie wordt geraamd op 28,5 miljoen stuks. De meeste knaagdieren worden aangetroffen bij Russische, Duitse en Franse gezinnen. In de Belgische huishoudens leven 1,3 miljoen knaagdieren. Tot slot bezitten de Europeanen meer dan 9,4 miljoen reptielen. Koplopers hier zijn Frankrijk, Italië en Spanje. In ons land zijn er ongeveer 88.000 reptielen die als huisdier worden gehouden. 

Share