Ga naar de inhoud

Nederlandse koning opent ’s werelds grootste insectenkwekerij van Protix

Tags:

De Nederlandse koning Willem-Alexander opende midden juni 2019 bij Protix officieel de grootste insectenkwekerij ter wereld in het Nederlandse Bergen op Zoom. Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. Plantaardige reststromen uit de omgeving worden gebruikt als voer voor de insecten. De eiwitten en andere nutriënten van insecten zijn erg voedzaam en kunnen gevoerd worden aan dieren, met name vissen en kippen. Op deze manier kunnen niet-duurzame bronnen, zoals vismeel en soja, vervangen worden door een duurzaam alternatief. 

Tijdens het bezoek aan Protix ontmoette koning Willem-Alexander diverse experts, ondernemers en CEO’s uit de agrifoodwereld. Het programma werd gemodereerd door Peter Bakker, President en CEO van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Centraal stond de transitie van het voedselsysteem naar een toekomst waarin mensen kunnen blijven genieten van lekker eten met een steeds lagere impact op het milieu. Koning Willem-Alexander werd tijdens zijn bezoek vergezeld door de Nederlandse minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister gaf in een toespraak haar kijk op de markt en legt uit waarom insecten onderdeel zijn van haar visie voor de toekomst van ons voedselsysteem. Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de nieuwe kwekerij en liep langs alle aspecten van het kweekproces: van eitje tot eindproduct. Het proces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving en is sterk geautomatiseerd met sensor- en datasystemen, robots en klimaatbeheersing.

Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix: “Wij zijn zeer vereerd dat we koning Willem-Alexander en minister Schouten hebben mogen ontvangen ter ere van de opening van de grootste insectenkwekerij ter wereld en ons tienjarig bestaan. Dit is natuurlijk een belangrijk moment voor Protix. Deze nieuwe productiefaciliteit staat echter ook symbool voor een heuse transformatie voor de hele insectenindustrie; de transitie van prototype naar volwassen en commerciële sector. Wij zijn er trots op dat we in Nederland onze innovatie tot wasdom hebben kunnen brengen. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen en ons leiderschap in deze nieuwe industrie overal ter wereld uit te bouwen. Een ‘Global Technology with Local Impact’ past in onze visie om wereldwijd te streven naar een voedselsysteem in balans met de natuur. Het was daarnaast een fantastisch feest voor al onze klanten, teamleden en partners.” 

Share