Ga naar de inhoud

Ontdek de nieuwste tuintrends tijdens spoga+gafa 2024

Een groene recreatieruimte, een buitenkamer, een kantoor in de open lucht een buitenkeuken,… vandaag de dag is de tuin als leefruimte een plek van diversiteit. Wereldwijd staan een tuin, een balkon en/of een terras bovenaan het verlanglijstje van mensen die stedelijk wonen. Deze diversiteit komt duidelijk aan bod tijdens spoga+gafa, de grootste tuin- en BBQ-beurs ter wereld die van 16 t.e.m. 18 juni 2024 in Keulen word georganiseerd. Ruim 1.000 (internationale) exposanten zullen er opnieuw hun producten voorstellen, onder meer in de themazones ‘Garden Living’ en ‘Garden Unique’. We blikken alvast vooruit welke trends u mag verwachten op het vlak van de inrichting van tuinen, balkons, terrassen en andere buitenruimtes.

Diversiteit in de buitenlucht
Relaxen op de bank, koken en dineren met vrienden of kantoorwerk doen,… activiteiten die vroeger voornamelijk binnen werden uitgevoerd, vinden nu steeds vaker buiten plaats. Daarom is outdoordesign tegenwoordig heel erg veelzijdig: weersbestendige, sneldrogende en uittrekbare bekleding creëert een woonkamerflair voor buiten. Buitenkeukens bieden alles wat nodig is om in openlucht te koken en te bakken. Voorts zijn thuiskantoren in de openlucht ondertussen de norm geworden.

Meubels die groeien
De tuin moet geschikt zijn voor mensen in alle levensfasen. Bij de tuinmeubelen worden ingezet op modulaire en individueel combineerbare elementen, die aanpasbaar zijn aan veranderingen. Dit maakt meubels flexibel en duurzaam. Buitenlounges kunnen bijvoorbeeld worden uitgebreid dankzij eenvoudige verbindingselementen.

De charme van gisteren
Bij nieuwe tuinmeubelen vervagen ook de grenzen tussen het moderne en nostalgie. Traditionele vormen krijgen een eigentijds tintje en worden op een speelse manier gemoderniseerd. Klassiekers in een nieuwe stijl, zoals de ligstoel of regisseursstoel; vieren een comeback. Terrasstoelen in spaghettistijl of parasols van hout en linnen doen denken aan tuinen van weleer. Details, zoals versieringen met franjes, scharnieren van geborsteld zink of koper en bekleding met leer, stralen een nostalgische charme uit.

Zachte vormen voor moeilijke tijden
Een weelderige bekleding, zachte materialen en een organisch design kenmerken veel innovaties uit de tuinmeubelindustrie worden. De namen van deze nieuwkomers, zoals ‘Paradiso’ of ‘Peace’, ondersteunen deze harmonieuze designtrend. Zachte beige- en groentinten en aards bruin creëren bijpassende kleurenwerelden. Weersbestendig touw, textielstof of extra hoge rugleuningen maken ontspannen in de tuin aangenamer. Zachte, ronde vormen geven een nieuwe impuls aan de outdoorhoekbank. Tafelbladen, frames of zittingen worden aangeboden in verschillende uitvoeringen, zodat iedereen zijn eigen groene, gezellige ruimte kan ontwerpen.

Share