Ga naar de inhoud

Stiga pakt uit met ’s werelds eerste elektrisch bestuurbare joystick-zitmaaier

Het onderhouden van grote tuinen en grasvelden wordt een heel stuk gemakkelijker met de komst van de Gyro 900e, STIGA’s nieuwste zitmaaier. Deze energiezuinige en veilige maaier is uitgerust met het elektrische besturings- en joysticksysteem van STIGA, waardoor hij heel eenvoudig en intuïtief te bedienen is. Met dit slimme systeem hebben gebruikers de maairichting, besturing en snelheid van de maaier (letterlijk) volledig in eigen hand.

De gepatenteerde STIGA Direct Drive-technologie vormt de kern van deze axiaalmaaier op accu. Dankzij de constructie met twee krachtige brushless elektromotoren heeft de Gyro 900e een draaicirkel van 360°, zodat geen enkel plekje ongemaaid blijft. Doordat de maaier zo energiezuinig is, kan het maximale uit de accu worden gehaald en lang doorgewerkt worden. Met de soepele, responsieve joystick kunnen gebruikers de maaier veilig en gemakkelijk bedienen, en kunnen ze hun snelheid en richting moeiteloos aanpassen. Dankzij de krachtige ePower-accu die het systeem ondersteunt, gaat de nieuwe Gyro-maaier tot 150 minuten lang door – genoeg om tot 13.000 m² te maaien. Zelfs na 500 keer opladen en ontladen, wat ongeveer neerkomt op 10 jaar wekelijks gebruik van de machine, blijven de accu’s goed presteren.

De Gyro 900e heeft een maaidek van topkwaliteit en een werkbreedte van 125 cm. De maaier is uitgerust met drie vrij roterende messen, elk aangedreven door een motor van 1,5 kW. De maaihoogte is eenvoudig in te stellen op acht verschillende standen met behulp van de lichte centrale hendel. De messen zijn zo ontworpen dat ze optimaal presteren en minimaal energie verbruiken, waardoor ze lang meegaan. Bovendien heeft de Gyro 900e geen riem of poelie, waardoor deze geen onderhoud nodig heeft en de maaier geen vermogen verliest. Het gemaaide gras wordt aan de achterzijde uitgeworpen en een mulchkit wordt optioneel bijgeleverd.

Met zijn slimme gewichtsverdeling en zeer lage zwaartepunt is de Gyro speciaal ontwikkeld om te kunnen werken op hellingen tot 15°, maar veiligheidstests wijzen uit dat hellingen tot 20° ook geen probleem mogen vormen. De maaier bevat elektronica die automatisch de snelheidsbeperkingen beheert bij het werken op hellingen, en de gepatenteerde veiligheids-remtechnologie van STIGA is volledig geïntegreerd in de Direct Drive-motoren. In geval van een noodsituatie reageert de machine in een fractie van een seconde: zodra de gebruiker de joystick loslaat, stopt de maaier onmiddellijk.

De volledig open voorzijde en de brede voetenplank maken het gemakkelijk om in en uit de Gyro te stappen. Bovendien hebben bestuurders volledig zicht op hun hele werkgebied, met alle elektronische bedieningselementen binnen handbereik. De stoel, die is opgewassen tegen elk soort weer, biedt maximaal comfort met zijn hoge rugleuning en een dubbel veersysteem dat trillingen absorbeert bij het rijden over oneffen terrein. De omringende cockpit past om de bestuurder heen en ondersteunt hem of haar aan drie kanten, wat een toevoeging vormt op zowel op het gebied van comfort als veiligheid.

Met de elektronische Smart Cutting Mode van STIGA zijn bovendien drie snelheidsinstellingen voor de messen beschikbaar: eco (2800 RPM) voor zeer frequent maaien van zacht gras of mulchen, standard (3000 RPM) voor de gebruikelijke wekelijkse maaisessies en sneden tot 2,5 cm en boost (3200 RPM) voor snellere sneden bij dikker, hoger gras. Via de STIGA.GO-app kunnen gebruikers daarnaast toegang krijgen tot slimme functies, zoals: Smart Recharge, een digitaal dashboard, onderhoudsprogramma’s en tal van andere functies die zijn ontworpen om iedereen te helpen op de meest eenvoudige en veilige manier te maaien. De STIGA Gyro 900e is vanaf maart 2023 verkrijgbaar.

Share