Ga naar de inhoud

Tom&Co wil Europa veroveren dankzij groeikapitaal van Verlinvest

Eind mei jongstleden maakte Verlinvest bekend dat het belang neemt in de Belgische dierenwinkelketen Tom&Co. Details over deze transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens de krant De Tijd verwerft de Belgische investeringsholding ongeveer de helft van de aandelen. De rest blijft in handen van oprichters Thierry Le Grelle en Lionel Desclée en hun partner Philippe Deschamps. Deze deal, die nog door de mededingingsautoriteiten moet worden goedgekeurd, moet Tom&Co in staat stellen zijn groei te versnellen. Het bedrijf wil via overnames een belangrijke speler in Europa worden. Sinds zijn oprichting in 1991 is Tom&Co uitgegroeid tot de marktleider in België en groeit het snel in Frankrijk. Momenteel telt de keten 180 winkel, waarvan 129 in België, 49 in Frankrijk en 2 in het Groothertogdom Luxemburg. De afgelopen twee jaar boekte de onderneming recordresultaten. De omzet steeg in 2020 met 15% en in 2021 met 10% tot 264 miljoen euro.
Verlinvest werd in 1995 in Brussel opgericht door de familie de Spoelberch, die ook aandeelhouder is in de AB InBev-groep. De holding investeert voornamelijk in snelgroeiende ondernemingen, die actief zijn in consumentenproducten, gezondheidszorg en digitale technologie. Momenteel worden een dertigtal bedrijven in Europa, Azië en de Verenigde Staten bij hun ontwikkelingsprojecten ondersteund. In de portefeuille van Verlinvest zijn onder meer de merken Oatly, Vita Coco, Tony’s Chocolonely, Vitaminwater en Remy Cointreau terug te vinden.
“Wij zijn zeer verheugd Verlinvest als nieuwe aandeelhouder te mogen verwelkomen, omdat het onze langetermijnvisie deelt en een expert is in het bouwen van sterke merken”, aldus Thierry le Grelle. “Met de kennis van de retail- en de digitale sector en het internationale netwerk van Verlinvest zijn wij in staat om onze expansie in Europa, met name in Frankrijk en de Benelux, de ontwikkeling van onze exclusieve merken en onze digitale transformatie te versnellen. Met de steun van deze nieuwe aandeelhouder zullen wij actief kunnen deelnemen aan de consolidatie van de sector door overnames en zo onze ambitie kunnen waarmaken om een leider te worden op de Europese markt.”

Share