Ga naar de inhoud

Trends in petfood nadrukkelijk aanwezig op ANIDO 2022

Op zondag 13 en maandag 14 februari 2022 wordt in Kortrijk Xpo de 22ste editie van ANIDO georganiseerd. Deze tweejaarlijkse vakbeurs voor de volledige petcarebranche in de Benelux en (Noord-)Frankijk biedt een gespecialiseerd aanbod producten, accessoires en diensten voor dierenspeciaalzaken of winkels met een petafdeling (tuincentra, DIY-zaken, trimsalons, aquariumhandels, handels in granen…). ANIDO legt uiteraard de nadruk op zakendoen en netwerken, maar daarnaast vormt het vakevent het ideale platform om de huidige en toekomstige trends in de branche te spotten.

Een ontwikkeling op het vlak van petfood die alvast op de beursvloer van ANIDO 2022 waar te nemen zal zijn, is het gebruik van alternatieve eiwitbronnen in honden- en kattenvoeding. Klassiek zijn de proteïnen afkomstig van rund, kip, gevogelte, lam en dergelijke. Omwille van duurzaamheidsredenen zoeken de producenten echter naar alternatieven. Bijvoorbeeld insecten worden tegenwoordig steeds vaker als eiwitbron aangewend. Eén van de firma’s die hierop inspeelt, is de jonge onderneming Bazoef Petfood uit Schaarbeek, die voor het eerst aan ANIDO deelneemt.
“Bazoef Petfood zag vorig jaar het levenslicht toen we op zoek waren naar gezonde voeding voor onze teckel Thema. Zo leerden we brokvoeding op basis van insecten kennen. We stelden helaas vast dit type voeding al in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk beschikbaar was, maar nog niet in ons land. Dit zette ons aan het denken en hierdoor ontstond het idee om een Belgisch merk van op insecten gebaseerde hondenvoeding op de markt te brengen. Een rondvraag in onze omgeving en bij de vakhandel toonde bovendien dat er een groot potentieel is voor dergelijke referenties. Bij onze brok die we in september 2021 lanceerden, vervangen we het klassieke dierlijke eiwit door meelworm- en plantaardige proteïnes. Hierdoor scoort Bazoef sterk op het vlak van duurzaamheid. Zo ligt de ecologische footprint van ons productieproces veel lager dan bij standaard hondenvoeding: bij de kweek van de insecten wordt beduidend minder CO2 uitgestoten en is het landgebruik en waterverbruik aanzienlijk beperkter in vergelijking met runderen of dergelijke. Dit duurzaam aspect vormt gezien de globale klimaatverandering voor steeds meer consumenten een belangrijk aankoopcriterium. Bovendien is nutritionele waarde van insecten gelijkaardig aan die van klassiek vlees. Dit maakt dat Bazoef staat voor een lekkere, gezonde en duurzame hondenvoeding. Aangezien onze referenties glutenvrij zijn, zijn ze geschikt voor honden die gevoelig zijn voor een allergie. Onze producten worden verdeeld via de dierenspeciaalzaken, gedragstherapeuten, dierenartsen en biowinkels. Met onze deelname aan ANIDO willen we onze naamsbekendheid bij de vakhandel bevorderen. Momenteel tellen we een tiental verkooppunten in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant, maar uiteraard willen we ons distributienetwerk verder uitbreiden”, schetst Hubert Thienpont, die Bazoef Petfood samen met zijn echtgenote Anne-Françoise Beguin oprichtte.

Daarnaast bemerken we dat vegan diervoeding ook zijn intrede op de markt doet. Deze referenties worden vervaardigd met 100% vegan ingrediënten. Het betreft momenteel nog een echt nichesegment, maar de belangstelling voor deze artikelen groeit. Ook op ANIDO zal de bezoeker op enkele stands meer informatie kunnen inwennen over deze opvallende ontwikkeling.

Verder zullen heel wat van de ruim 85 exposanten die momenteel ingeschreven zijn voor ANIDO 2022 inzetten op het natuurlijk karakter van hun dierenvoeding. De humanisering van het huisdier leidde er immers toe dat pet parents meer dan ooit bekommerd zijn over het welzijn en de gezondheid van hun geliefde dier. Eén van die ANIDO-standhouders die natuurlijkheid hoog in het vaandel draagt, is de firma E&P Petfood, dat het merk Delcon kwalitatieve, maar betaalbare honden- en kattenvoeding produceert en verdeelt.
“We constateren inderdaad dat de consument tegenwoordig bewust op zoek gaat naar honden- en kattenvoeding die uitsluitend vervaardigd is met natuurlijke ingrediënten en dus vrij is van kunstmatige toevoegingen. Dit zorgt er dan ook voor dat de highpremiumvoeding een sterke groei kent. Verder noteren we dat veel fabrikanten inzetten op een hoog vleesgehalte van hun producten. Belangrijk hierbij is wel om te opteren voor hoogwaardig vlees zoals dat bij ons het geval is. Bij Delcon zetten we in op specifieke producten en samenstellingen, zodat we de dierenspeciaalzaak een duidelijk onderscheidend vermogen kunnen aanreiken. Met onze aanwezigheid op ANIDO willen we onze marktpositie versterken: enerzijds in België, maar voornamelijk in Nederland waar we eveneens een stevige voet aan de grond willen krijgen. Op onze beursstand zullen de bezoekers in de eerste plaats onze Delcon Care-range voor katten kunnen ontdekken: deze omvat specifieke oplossingen voor gesteriliseerde katten, voor dieren met een gevoelige spijsvertering en om de werking van de urinewegen te ondersteunen. Daarnaast presenteren we een nieuwe lijn natvoer voor katten met 95% vlees- of visgehalte en twee nieuwe hondensnacks: een halfzachte beloningssnack en een gezonde dental kauwsnack”, geeft Brecht De Rouck, zaakvoerder van E&P Petfood, aan.

Een vierde tendens die ongetwijfeld tijdens ANIDO 2022 expliciet naar voren zal komen, is de keuze van de exposanten voor ecologische verpakkingen. Ook bij Bazoef Petfood en E&P Petfood zetten ze hier sterk op in.
“Als producent van diervoeding besteden we bij Delcon steeds meer aandacht aan milieuvriendelijkheid, ook op verpakkingsvlak. Al onze nieuwste referenties worden in duurzame verpakkingen aangeboden”, vertelt Brecht De Rouck.
“Duurzaamheid vormt de basis van het DNA van Bazoef Petfood. Het is dus logisch dat we ook op het gebied van packaging focussen op dit aspect. Bij Bazoef Petfood bieden we onze hondenvoeding op basis van insecten in 2 duurzame verpakkingen: enerzijds zijn er onze tonnen van 24 kg zodat de vakhandel de brok in bulk kan verkopen, anderzijds zijn er onze volledig recycleerbare en herbruikbare verpakkingen van 2 kg”, verduidelijkt Hubert Thienpont.
Dit zijn maar enkele illustraties van huidige trends in petfood die u in februari 2022 ook ‘live’ zal kunnen ervaren op de vakbeurs ANIDO, bij zowel gekende als nieuwe leveranciers. De organisatoren merken alvast duidelijk veel nieuwe firma’s onder de inschrijvingen. De pet care branche is meer dan ooit in volle ontwikkeling! Surf voor meer informatie naar www.anido.be.

Share