Ga naar de inhoud

WelloPet start uniek wetenschappelijk onderbouwd afslankingsprogramma voor honden

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de honden kampt met overgewicht of obesitas. Hun baasjes weten soms wel dat hun viervoeter wat kilo’s teveel meesleurt, maar zoeken, vinden of krijgen hiervoor onvoldoende hulp. Nochtans heeft dit een zeer nadelige invloed op de levenskwaliteit van het dier in kwestie. Obese honden worden sneller ziek en leven minder lang. WelloPet, het innovatief Pet Health Centre met vestigingen in Merelbeke en Lochristi, wil daarom inzetten op een wetenschappelijk onderbouwd vermageringsprogramma. In samenwerking met Universiteit Gent, Hogeschool VIVES en de Arteveldehogeschool starten ze een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van overgewicht bij huisdieren. Door middel van ondermeer het slim inzetten van activity trackers, werken ze een vermageringsplan op maat uit. 

“Niet alleen baasjes kampen met overgewicht. Ook heel wat honden sleuren teveel kilo’s met zich mee. Meer dan de helft van de honden heeft overgewicht of is obees. Een verontrustende vaststelling, want een gezond gewicht is – net zoals bij mensen – nochtans cruciaal voor een goede levenskwaliteit. Wat de Body Mass Index (BMI) is voor mensen, is de Body Condition Score (BCS) voor honden. Dierenartsen kunnen aan de hand van een paar parameters de Body Condition Score van een hond berekenen. Idealiter bedraagt de BCS van een viervoeter 4 of 5 op 9. Bij een BCS van 6 of 7, spreken we van overgewicht. Vanaf 8 en meer is je hond obees.”, aldus Myriam Hesta, professor en voedingsspecialist aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

Om dit probleem aan te pakken, start WelloPet – in samenwerking met verschillende
onderwijsinstellingen (ondermeer UGent, Arteveldehogeschool, Hogeschool VIVES) – met een uniek wetenschappelijk onderzoeksproject met betrekking tot gewicht en beweging van honden. 
Rudy Lefèvre, gedelegeerd bestuurder van WelloPet legt uit: “Het is de bedoeling om met behulp van een Animo – een Fitbit-achtige activity tracker & -app voor honden – honden met overgewicht gedurende een periode van heel nabij te gaan opvolgen en het bewegen te stimuleren als onderdeel van het vermageringsprogramma. Voldoende bewegen en een evenwichtige voeding zijn ook bij honden essentieel bij het streven naar een gezond gewicht. Een optimaal gewicht is een niet te onderschatten factor voor succes bij preventieve geneeskunde. En dat gezonde gewicht is cruciaal om een hond gezond te houden.” 
Vanaf januari 2021 start Wellopet in samenwerking met UGent met de recrutering van de deelnemers voor dit unieke onderzoeksproject. 

Share