Ga naar de inhoud

63% van de Belgen gelukkiger met een hond op kantoor

Vandaag 23 juni is het Take Your Dog to Work Day (BYDTWD), een dag waarop werknemers aangemoedigd worden om hun hond mee te nemen naar kantoor. Voor die gelegenheid onthullen Mars Belgium en iVox de resultaten van een grootschalig onderzoek. Wat blijkt? Een indrukwekkende 63% van de Belgen, die op een hondenvriendelijk kantoor werkt, geeft aan gelukkiger te zijn als er een hond op kantoor is. Opvallend is dat een derde van deze Belgen stelt dat de mogelijkheid om hun hond mee te brengen naar het werk, invloed heeft op hun keuze voor een nieuwe werkgever. Met inmiddels 21% van de werkplekken die hondvriendelijk zijn en 71% van de hondenbezitters die hun hond regelmatig meenemen naar zo’n hondvriendelijk kantoor, wordt een goed beleid steeds belangrijker.

De nieuwste enquête van Mars Belgium en iVox laat zien dat de meesten meeprofiteren van een hond op kantoor, zowel collega’s als viervoeters. Het verlaagt stress (bij 60% van de respondenten), verhoogt de motivatie (bij 60% van de respondenten), stimuleert de helft tot meer beweging en zorgt algemeen voor een betere werksfeer (volgens 64% van de respondenten). Drie op de vijf Belgen voelen zich zelfs gelukkiger wanneer honden welkom zijn bij hen op kantoor.
“Dat is niet onlogisch”, vertelt trendanalist Herman Konings. “Honden hebben een positieve invloed op ons welzijn omdat ze de aanmaak van neurochemicaliën zoals endorfine, dopamine en oxytocine in onze hersenen stimuleren. En dat maakt ons gelukkig!”
“De band tussen mens en hond is er inderdaad één die uniek is en op verschillende manieren kan bijdragen aan ons mentale en fysieke welzijn – niet enkel bij hondenbaasjes, maar ook bij mensen zonder huisdier”, voegt dr. Joni Delanoeije, KU Leuven onderzoeker mens-dier relatie toe. “Zo kunnen honden het sociale contact tussen andere mensen vergemakkelijken en blijkt een hond positieve emoties en spontane interacties te triggeren”.
Joke Decru merkt dit ook op in de mens-dier interacties die zij met haar organisatie AAP ondersteunt: “Wij zien in bedrijven, zorginstellingen en (hoge)scholen fantastische dingen gebeuren, zowel bij de baasjes van de honden die meegaan als bij mensen die de hond niet kennen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 33% van de werknemers met een hond minder naar kantoor zouden gaan als hun hond op kantoor niet welkom zou zijn. 41% van de hondenbaasjes geeft dan weer aan juist vaker naar het werk te zullen gaan als hun hond wel welkom zou zijn. In de aanhoudende war for talent is het niet alleen cruciaal om geschikt, nieuw talent aan te trekken, maar ook om huidig personeel te behouden. Het onderzoek toont aan dat de mogelijkheid om de familiehond mee te kunnen nemen naar kantoor hierbij een belangrijke rol kan spelen. Een derde van de Belgen geeft zelfs aan dat een hondvriendelijke werkomgeving een belangrijke factor is bij de keuze voor een werkgever. “Dit geldt in het bijzonder voor de jongere generatie, ook bekend als Gen Z (geboren tussen 1996 en 2010). Zij voelen zich vaker eenzaam en vinden troost bij een huisdier. De connectie tussen deze generatie en hun huisdier, gecombineerd met hun verlangen naar een huiselijke werkplek, is iets wat werkgevers niet meer kunnen negeren”, zegt Herman Konings.

Tegenwoordig is de werkplek getransformeerd tot meer dan alleen een kantoor; het is een plek waar mensen zich thuis willen voelen. Je hond meenemen naar het werk sluit hier perfect bij aan. Maar liefst 57% van de bevraagde Belgen beschouwt een bedrijfscultuur met een hondvriendelijk beleid als een teken van een flexibele en vooruitstrevende bedrijfsfilosofie, waarbij de balans tussen werk en privé en aandacht voor het welzijn op de werkvloer centraal staan.
“Uit een andere studie uit 2022 bleek dat maar 21% van de werknemers wereldwijd (en 14% in Europa) zich betrokken voelt bij zijn werk”, aldus Konings. “Dit betekent dat een grote meerderheid van 4 op de 5 werknemers (of 6 op de 7 in Europa) zich niet of onvoldoende betrokken voelt, wat kan leiden tot burn-out of ontslag. Er moet daarom dringend aandacht worden besteed aan het geluksgevoel van werknemers, en het toestaan van een hond op kantoor kan hier zeker soelaas bieden.”

Echter is niet enkel aandacht voor het welzijn van werknemers belangrijk, stellen dr. Joni Delanoeije en Joke Decru (AAP vzw), die samen gespecialiseerd zijn in bedrijfsondersteuning omtrent honden op het werk (Kantoorhonden.be). “Om het maximale potentieel van een hond op de werkplek te benutten, is het belangrijk om ook rekening te houden met het welzijn van de hond zelf”, aldus Decru. “Meer nog, het welzijn van de hond an sich is even belangrijk als de mogelijk voordelige impact van honden op werknemers.”
“Bovendien is het cruciaal om ook rekening te houden met medewerkers die minder gesteld zijn op de aanwezigheid van een viervoeter”, stelt dr. Delanoeije, gespecialiseerd in werknemerswelzijn, nieuwe werkpraktijken en mens-dier relaties. “Soms kan dit betekenen om extra oog te hebben voor wijze van implementatie. Mits goed aangebracht, kan een hond zelfs voor wie er initieel niet warm van loopt een positieve invloed hebben, bijvoorbeeld op iemands houding tegenover dieren.”

Al jarenlang zet Mars, moederbedrijf van onder andere Mars Petcare, zich actief in voor dierenwelzijn en hondvriendelijke kantoren. Mars hanteert een doordacht beleid dat werknemers voordeel biedt, zoals ‘Paw-ternity Leave’ waarbij werknemers in sommige Mars units 10 uur betaald verlof krijgen om hun huisdier te helpen wennen aan een nieuwe thuis. Daarnaast zorgt Mars voor een diervriendelijke sfeer op kantoor, met hondvriendelijke vergaderruimtes, specifieke looproutes en speciale rust- en speelplekken voor honden. Al twee decennia lang is het bij Mars elke dag Take Your Dog To Work Day. Deze benadering draagt niet alleen bij aan een betere balans tussen werk en privé, maar verhoogt ook de werksfeer, connecties met collega’s en de teamspirit.
Om andere bedrijven te inspireren en aan te moedigen om een diervriendelijk beleid te voeren, stelt Mars regelmatig haar deuren open voor andere organisaties. Recentelijke bezoeken van geïnteresseerde bedrijven hebben aangetoond hoe een pets@work-programma met succes kan worden uitgevoerd. Daarnaast werkt Mars Belgium samen met onderzoeksinstellingen zoals KU Leuven en organisaties zoals AAP vzw en Kantoorhonden.be om de positieve impact van dier op mens nog beter te kunnen bestuderen en vertalen naar de werkplek. Mars deelt dan ook graag tips, tricks en inzichten gebaseerd op zowel onderzoek als haar eigen ervaring.
“Als pionier van diervriendelijke kantoren in België, zijn we blij om te zien dat de resultaten van het onderzoek de positieve impact van honden op de werkomgeving bevestigen,” zegt An De Volder, General Manager, Mars Multisales Belgium. “Al meer dan 20 jaar zijn we overtuigd van de voordelen van honden op de werkvloer, zowel voor onze medewerkers als voor hun viervoeters. Als managementteam geven we het goede voorbeeld en moedigen we medewerkers aan om hun familiehond mee te brengen. In de laatste twee decennia hebben we een sterke ervaringsdeskundigheid opgebouwd. Vanuit de missie van Mars Petcare: “A better world for pets”, zetten we ons met plezier in voor een maatschappij waarin honden en andere huisdieren steeds vaker en op steeds meer plaatsen welkom zijn. We ondersteunen andere bedrijven dan ook met ‘raad en daad’ om een hondvriendelijk beleid te voeren.”

Share