Ga naar de inhoud

Corona doet consument minder maar doelgerichter kopen

Corona verandert het winkelgedrag. Consumenten winkelden in 2021 minder en korter, maar gaven per bezoek méér uit. Winkels waar klanten zeer efficiënt kunnen shoppen, presteerden nooit beter. Dit zijn de bevindingen van een data-driven analyse over de trends op het vlak van koopgedrag en winkelomzet, uitgevoerd door het Gentse databedrijf Retailsonar dat de actuele salescijfers van 650 retaillocaties in Nederland en België onder de loep nam. In 2020 en 2021 werd er minder vaak en korter gewinkeld. Gemiddeld was de consument 7 minuten minder in non-foodwinkels en 3 minuten korter in foodwinkels te vinden dan in 2019. Wel kwamen de klanten doelgerichter: per bezoek werd er meer uitgegeven, vooral in de non-foodsector: zij zagen 9% minder klanten, terwijl het gemiddeld ticketbedrag 5% hoger lag dan in 2019. Wat in deze analyse ook opviel, is de beperktere reisbereidheid van de consument. Die was meer thuis en winkelde vaker lokaal. In totaal reisden klanten 4 minuten minder naar non-foodwinkels en 2 minuten minder naar foodwinkels dan in 2019. Dit lijkt misschien weinig, maar dit heeft potentieel grote impact op het verzorgingsgebied en daarmee op het theoretisch omzetpotentieel van een winkel.

Het succes van een winkel wordt in grote mate bepaald door convenience, experience en zichtbaarheid. Ook die factoren analyseerde Retailsonar. Consumenten vonden gemak het afgelopen anderhalf jaar belangrijker dan ooit. Retailers die erin slagen om hun klanten snel, gericht en veilig te laten winkelen, deden het in 2020 duidelijk beter dan hun concurrenten (+31% omzet). Ook in 2021 lieten deze winkels een omzetsurplus optekenen van +24%. Convenience is dus duidelijk here to stay!
Daar staat tegenover dat funshoppen sinds maart 2020 juist ‘on hold’ staat. Winkels die hoog scoorden op beleving, presteerden in 2020 ‘slechts’ 6% beter dan winkels die hier niet specifiek op inzetten. Experience wint wel weer terrein. In 2021 was dit percentage namelijk alweer opgelopen naar 17%. Tot slot blijft zichtbaarheid een belangrijk marketinginstrument voor fysieke winkels. Omnichannelretailers die goed zichtbaar waren in het straatbeeld, deden het in 2020 22% beter en in 2021 21% beter dan verwacht. Daarbij zag maar liefst 99% van de retailers de onlineverkopen rondom fysieke winkels toenemen.

Share