Ga naar de inhoud

De Garden Centre Quality Awards voor de vijfde maal uitgereikt

Op vrijdag 31 januari 2020 werden in Salons De Waerboom in Groot-Bijgaarden voor de 5e maal de Garden Centre Quality Awards uitgereikt door de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) aan talrijke verdienstelijke tuin- en plantencentra in Vlaanderen en Wallonië . Voor deze 5e editie werden een aantal vernieuwende elementen in het concept geïntegreerd. Een eerste vernieuwing was de toevoeging van de term ‘quality’ in de benaming van de awards: in de beoordeling van de vakjury ligt de nadruk immers op de kwaliteit van het bedrijf zoals het door de klant ervaren wordt en niet in de eerste plaats op het ondernemerschap van het bedrijf. Bovendien werd de vroegere waarderingsschaal (met goud, zilver en brons) nu vervangen door een systeem met kwaliteitssterren (1 tot 5 sterren), wat toelaat meerdere verdienstelijke bedrijven met een award te belonen. Ten slotte werd in de beoordeling door de vakjury meer nadruk gelegd op de beleving op de winkelvloer.

Voor deze 5e editie schreven 42 bedrijven zich in, meer bepaald 16 tuincentra en 11 plantencentra uit Vlaanderen en 15 tuincentra uit Wallonië. Voor de beoordeling baseerde de jury zich op twee onaangekondigde bedrijfsbezoeken in mei-juni en in oktober-november. Tijdens deze audits gedroegen de juryleden zich als klanten die het tuin- of plantencentrum in kwestie voor het eerst bezochten. Zo werd er veel belang gehecht aan het wow-effect en de authenticiteit van het bedrijf in kwestie. Het jureerproces stond onder het professionele toezicht van het Retail Design Lab van UHasselt onder leiding van prof. dr. Katelijn Quartier. Alle deelnemende tuin- en plantencentra met minstens 3 kwaliteitssterren kregen een plexiplakaat zodat ze hun award aan hun klanten kenbaar konden maken. Tevens ontvingen alle deelnemende tuin- en plantencentra de verschillende beoordelingsrapporten van elk jurylid. De feedback van de jury vormt voor de zaakvoerders een belangrijk werkinstrument om in overleg met het personeel bepaalde punten in de de toekomst te verbeteren. 

De jury van de Garden Centre Quality Awards riep tuincentrum Thiels uit Heist-op-den-Berg uit tot ‘Tuincentrum van het jaar’. Oh’Green uit Doornik mag zich ‘Jardinerie de l’année’ noemen. De titel ‘Plantencentrum van het jaar’ ging naar Inter-Arbo uit Vlezenbeek. Daarnaast kende de jury ook verschillende eervolle vermeldingen toe. Deze hebben we hieronder voor u opgelijst.
Meest beloftevolle nieuwe generatie in de tuincentra:
Tuincentrum Van Buynder uit Temse
Meest beloftevollle nieuwe generatie in de plantencentra:
Plantencentrum Het Wilgenbroek uit Oostkamp
Meest gepassioneerde medewerkers in de tuincentra:
Groep Luxgreen uit Messancy en Marche-en-Famenne
Meest authentieke tuincentrum:
Serres Pussemier uit Buzet
Meeste sfeer en beleving in de plantencentra:
Inter-Arbo uit Vlezenbeek
Meeste professionele ondernemingsgeest:
Genker Plantencentrum uit Genk

Tot slot geven we nog een overzicht van de bedrijven die tijdens 5e Garden Centre Quality Awards met minstens 3 sterren werden bekroond: 

5 sterren
Tuincentrum Thiels uit Heist-op-den-Berg

Vlaamse tuincentra met 4 sterren:
Oh’Green uit Olen
Tuincentrum Goessens uit Erpe-Mere
Tuincentrum Rijmenants uit Massenhoven

Waalse tuincentra met 4 sterren: 
Oh’Green uit Doornik
Luxgreen uit Marche- en-Famenne
Pépinière de l’Etoile uit Soignies

Plantencentra met 4 sterren:
Plantencentrum Het Wilgenbroek uit Oostkamp
Plantencentrum Inter-Arbo uit Vlezenbeek
Genker Plantencentrum uit Genk

Vlaamse tuincentra met 3 sterren:
Oh’Green uit Zwijndrecht
Oh’Green uit Aarschot
Tuincentrum Lissens uit Opwijk
Tuincentrum Van Buynder uit Temse

Waalse tuincentra met 3 sterren:
Oh’Green uit Louvain-la-Neuve
Oh’Green uit Saint-Georges-sur –Meuse
Oh’Green uit Gouvy
Luxgreen uit Messancy

Plantencentra met 3 sterren:
Groencentrum Belleplant uit Maldegem
Erica Garden uit Ninove
Tuinplantencentrum De Pauw uit Bornem

Share