Ga naar de inhoud

Duurzame oplossingen van groensector tegen waterschaarste te zien op Green

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de tuinen van veel landgenoten er erg dor bijliggen. Dankzij slimme oplossingen van de groensector, die professionals eind september kunnen bewonderen tijdens de Gentse vakbeurs Green, kunnen privétuintjes blijven floreren. Vlamingen zijn verknocht aan hun tuin. Dat zien we ook aan de oppervlakte: private tuinen beslaan naar schatting 8 procent van de totale ruimte in Vlaanderen. Die tuinen bestaan uit twee grote aspecten: groen en beton. Door het beton warmt de omgeving nog meer op en als al die tuintjes ten tijde van hittegolven en waterschaarste water moeten krijgen, terwijl landbouwers hun akkers amper mogen of kunnen besproeien, komen we collectief in de problemen.

“Ik word zenuwachtig van de pompende sproeiers die volgroeide gazonnetjes bewateren, terwijl boeren hun gewassen amper nat mogen houden”, zegt Jeroen Arnouts, Head of Event van Easyfairs, organisator van de vakbeurs Green. “Er bestaan tegenwoordig veel vernieuwende, duurzame oplossingen en die moeten we ten volle benutten.”
Daarom speelt de groensector een belangrijke rol om particulieren aan te zetten om hun tuinen op de juiste manier te vergroenen. Op de juiste manier wil zeggen: mensen ontraden om grote terrassen of opritten van steen of beton aan te leggen en in de plaats daarvan een alternatief aanbieden.
“Die alternatieven, zoals grasdallen, grasbetontegels, open verhardingen met losse steentjes en halfopen verhardingen met poreuze voegen of stenen,… zijn eind september te bewonderen op de vakbeurs Green”, vertelt Arnouts. “Ook de juiste bomen en struiken in een tuin zorgen voor een natuurlijke verkoeling en vertragen verdamping van water uit dorstige gazons. Ze verhogen het vochtgehalte in de tuin en zorgen zo op een natuurlijke manier zonder sproeiers voor een groenere gazon. De consument kan er zelf ook van genieten door de natuurlijke schaduw, die ze bieden.”

De bovengenoemde duurzame innovaties, bomen en planten kunnen tuinaannemers en -architecten, groendiensten, tuincentra en retailers op 25, 26 en 27 september 2022 terugvinden bij maar liefst 220 exposanten tijdens Green in Flanders Expo te Gent.

Share