Ga naar de inhoud

IPM Essen kent schitterende 40ste verjaardag

Tags:

De internationale plantenbeurs IPM Essen blijft geschiedenis schrijven: ondanks een nationale spoorwegstaking bezochten van 23 tot 26 januari 2024 36.000 professionals deze vakbeurs. Ze konden er kennismaken met de innovaties op het gebied van planten, technologie, bloementeelt en apparatuur, die door de meer dan 1.400 exposerende bedrijven uit 43 landen werden getoond. De 40e editie van ’s werelds toonaangevende tuinbouwbeurs onderscheidde zich opnieuw door de erg hoge kwaliteit van de professionele bezoekers. Er was veel belangstelling voor klimaatbestendige en biodiversiteitsbevorderende planten en voor innovaties voor een grondstofzuinige productie. In vergelijking met vorig jaar noteerde IPM Essen 2024 een toename van de internationale bezoekers.

“Op de 40e IPM Essen toonde de groenindustrie opnieuw haar relevantie voor hedendaagse kwesties. De tuinsector is slagkrachtig en innovatief, zoals we in deze vier dagen hebben gezien en bewezen”, zegt Eva Kähler-Theuerkauf, voorzitter van de ‘State Association of Horticulture North Rhine-Westphalia’ en voorzitster van de adviesraad van de IPM-beurs. Dat de IPM Essen het toonaangevende platform is voor de internationale horticultuursector blijkt uit het hoge percentage (71%) vakbezoekers die binnen hun bedrijf verantwoordelijk zijn voor het aankoop- en investeringsbeleid. “Dit onderstreept het belang van deze beurs. Ondanks de aanhoudende treinstakingen, die het reizen aanzienlijk heeft beperkt, waren de juiste bezoekers ter plaatse”, legt Oliver P. Kuhrt, CEO van MESSE Essen, uit.

Ongeveer 30 procent van de bezoekers plaatste bestellingen tijdens de beurs, terwijl meer dan 60 procent van plan is om aankopen te doen op basis van de verkregen informatie op IPM Essen. De kopers waren vooral op zoek naar nieuwe en innovatieve plantenrassen. Momenteel zijn klimaatbestendige soorten, die bestand zijn tegen zware regenval en hitte – een factor die steeds belangrijker wordt in zowel privétuinen als stedelijke groengebieden. De rondleidingen gericht op klimaatbestendige bomen en insectvriendelijke vaste planten trokken een groot aantal bezoekers.

Duurzaamheid was ook een terugkerend thema in het technologische beursgedeelte. Het Innovation Center for Horticultural Technology gaf bijvoorbeeld informatie over turfvervangers en grondstofzuinige productie. Automatiseringsprocessen zijn ook in opkomst in de horticultuur, waarbij het belang van kunstmatige intelligentie toeneemt. Op IPM Essen werden innovaties gepresenteerd, zoals een bewateringsrobot en oplossingen voor geautomatiseerde onkruidbestrijding. De nieuwe speciale tentoonstelling ‘Utility Vehicles’ toonde elektrisch aangedreven mobiele oplossingen voor gebruik in de horticultuur.
Het IPM Discovery Center liet zien hoe duurzame oplossingen, zoals biologisch afbreekbare materialen voor verpakkingen en plantenpotten, kunnen worden geïntegreerd in de handel en hoe klanten in de toekomst enthousiast kunnen worden gemaakt voor groene producten. Duurzame bloemisterij stond ook centraal op FDF-World. De Beroepsvereniging van Duitse Bloemisten (FDF) zorgde voor inspiratie en liet zien hoe trendthema’s kunnen worden vertaald naar het eigen bedrijf. De IPM Concept Store toonde producten voor zinvolle assortimentsuitbreidingen in de groene detailhandel.

IPM ESSEN diende ook dit jaar als podium voor tal van awards, De aftrap op de eerste beursdag was de Novelties Showcase van de Centrale Vereniging Tuinbouw (ZVG) voor nieuw veredelde planten en wilde groeivormen. Tot de winnaars behoorden Catharanthus roseus ‘Soirée® White’ van MNP/Suntory (categorie balkonplanten); Pericallis cruentus Mandala® Plus Magic Purple van Dümmen Orange (voorjaarsbloeiers); Zygopetalum ‘Oxygen Optimistic’ (AK8) van Alpha Orchids Breeding (bloeiende kamerplanten); Aloe vera Medivera van Amigo Plant (Groene kamerplanten); Helleborus hybrida Frostkiss Vibey Velvet van AllPlant (vaste planten); Eutrema japonicum ‘Hana Utogi’ van FitzGerald Nurseries Lt (balkonfruit/groenten); Pyracantha coccinea ‘Orange Star’ van Hoogeveen Plants (heesters) en Mangave Mad about Mangave® ‘Praying Hands’ van Cactusmania di Manera Bruno (speciale prijs). De publieksprijs ging ook naar Eclipse Bigleaf Hydrangea van First Editions by Bailey Nurseries International uit Minnesota. De International Association of Horticultural Producers (AIPH) en FloraCulture International (FCI) kenden International Grower of the Year Award toe aan de beste sierteeltbedrijven. Dit jaar ging de felbegeerde prijs naar de Britse groothandel Greenwood Plants.

Share