Ga naar de inhoud

Managementbuy-out van Oprins Plant creëert Plant Select

Investeringsgroep Group MC uit Hasselt verwerft samen met het management van Oprins Plant de aandelen van de familie Oprins. Oprins Plant is een sierteeltbedrijf uit Rijkevorsel met een sterke positie in niet-woekerende bamboes, bijzondere hortensia’s, en Ilex crenata als alternatief voor buxus. Het bedrijf werd in 1991 opgericht door Jan en Paul Oprins, samen met Chantal Quirynen, en groeide uit tot een succesvolle speler in de Europese sierteeltsector. De markt van tuinbouw en sierteelt ondergaat een noemenswaardige evolutie, die gedreven wordt door sectorconsolidaties, technologie en nieuwe afzetmarkten en -kanalen.

Om in te spelen op deze veranderingen zocht de familie Oprins en het management, onder begeleiding van het M&A huis Capitalize, een strategische partner om haar visie te vertalen in een ambitieus groeiplan en zo de geografische expansie te bevorderen. Met de uitbreiding van 25.000 m² nieuwe serres in Rijkevorsel werd reeds de eerste stap gezet in de adaptatie en de uitrol van de groeistrategie. Oprins Plant heeft een aantal troeven in handen om sterk door te groeien in Europa en erbuiten, en dit door focus op haar specialisatie, namelijk industriële in-vitrovermeerdering van bamboe en door zich te specialiseren op een select deel van het plantenassortiment.

Plant Select is daarom ook de nieuwe naam voor Oprins plant, die aansluit bij haar voornaamste productcategorieën: Bamboo Select, Ilex Select en Hydrangea Select. Plant Select telt 4 productielocaties waar het met een team van 50 medewerkers jaarlijks meer dan een miljoen planten produceert, die hun weg vinden naar klanten in heel Europa via tuinaanleggers, tuincentra, doe-het-zelf ketens, supermarkten en alsmaar meer ook internetkanalen.

Wouter Marques, CEO van Plant Select, is enthousiast over nieuwe samenwerking met Group MC: “De professionalisering en ondersteuning door de nieuwe partner zal het groeitraject bevorderen. Vele planten in Europese tuinen vinden hun oorsprong in Rijkevorsel, en Plant Select heeft de ambitie om daar in de toekomst nog vele sierlijke planten aan toe te kunnen voegen.”

Willem Broux, gedelegeerd bestuurder van Group MC onderschrijft de gedrevenheid en groeistrategie van het management en Plant Select:
“De combinatie van selectieve productcategorieën en technologische voorloper op gebied van in-vitro vermeerdering positioneren het bedrijf om een mooi groeitraject te realiseren. De verweving van de kennis en ervaring van het management en de investeerders vormt dan ook een ideale kweekcultuur voor de toekomst. Met de nieuwe aandeelhoudersstructuur van Plant Select behoudt het bedrijf tevens het familiaal karakter met het potentieel om door te groeien naar het volgende niveau. Dit sluit ook perfect aan bij het Group MC-motto ‘family owned, professionally managed’.

Share