Ga naar de inhoud

Mintel presenteert de 5 consumententrends voor 2023

Tags:

Mintel, ’s werelds belangrijkste marketingonderzoeksbureau, ging na wat de voornaamste consumententrends voor 2023 worden. We zetten ze alvast voor u op een rij.

 1. Me-Mentality
  Volgens Mintel wil de consument zich weer focussen op zichzelf en merken kunnen hen daarbij helpen om zich in het middelpunt te plaatsen. De afgelopen twee jaar vertoonden consumenten een gemeenschapsmentaliteit, waarbij ze hun eigen behoeften op de achtergrond plaatsten om prioriteit te geven aan volksgezondheid en veiligheid. Nu de piek van de coronapandemie achter ons ligt, wil men zich weer op zichzelf concentreren. Merken erkennen de groeiende behoefte van mensen om hun individualiteit te verstevigen en te vieren. Ze reageren hierop door nieuwe mogelijkheden aan te reiken om te experimenten en zichzelf te zijn. De consument wil niet langer opgaan in massa, maar opvallen. Alleen weten ze niet altijd hoe. Via hun producten willen de merken de consument stimuleren om iets nieuws uit te proberen of om na te denken over wie ze echt zijn.
 2. Power to the people
  Mintel merkt dat we evolueren naar een model waarbij de klant investeert, co-creëert en stemt voor verandering bij de merken. Merken moeten dus enerzijds de consument achter het stuur plaatsen en anderzijds toch een voet op het gaspedaal houden om marktinnovatie te realiseren. Bedrijven moeten de consument als een co-creator beschouwen. Populaire sociale platforms zoals TikTok plaatsen zelfexpressie centraal en stimuleren de consument om creativiteit te ontwikkelen en te tonen op het vlak van beauty, huisinrichting en voeding. Merken omarmen deze creatieve geest en gebruiken die externe invloeden in hun productontwikkeling. Om hun samenwerking te benadrukken, laten veel merken de creatieve functies binnen hun organisatie invullen (al dan niet symbolisch) door beroemdheden, influencers, kinderen of alledaagse productgebruikers. Die merken beklemtonen dan ook dat hun nieuwe diensten of producten het resultaat zijn van gebruikersfeedback. Sociale mediaplatforms zijn dan ook de ideale tool om informatie te verzamelen over hoe producten worden gebruikt en beoordeeld.
 3. Hyper Fatigue
  We gaan van crisis naar crisis. De pandemie, stijgende dagelijkse kosten van levensonderhoud, de energiecrisis, geopolitieke onrust en de klimaatcrisis hebben bij de consument hun tol geëist en blijven dat doen. Hierdoor ontstaat vermoeidheid en een gevoel van overweldiging. De onzekerheid, stress, financiële problemen en grote veranderingen wegen op de consument, die zijn leven herevalueert. Daarnaast merkt Mintel op dat (digitale) technologie het leven van sommige consumenten heeft overgenomen, wat weegt op hun geestelijke gezond. Ze bannen dan ook regelmatig die technologie en minderen hun schermtijd. Bovendien voelen zich weinig betrokken met nieuwe ontwikkelingen, zoals metaverse, NFT’s en cryptocurrencies. Daarnaast zorgen inflatie en stijgende energieprijzen voor financiële druk op de consument, die zijn/haar aankoopgedrag aanpast.
 4. International localism
  De wereldwijde onzekerheid omtrent economie, duurzaamheid, toeleveringsketens en conflicten resulteert in een switch naar lokale resources en bedrijven. Die herverbinding met het lokale vormt voor de consument ook een manier om zich te beschermen tegen de actuele economische, ecologische en psychologische uitdagingen. De consument percipieert lokaal vaak als ‘gunstig voor de lokale gemeenschap’. Merken linken het lokale aan duurzaamheid en transparantie. Zo moeten lokale producten minder ver worden getransporteerd. Bovendien communiceren bedrijven glashelder over hoe en waar ze hun artikelen vervaardigen. Verder constateert Mintel dat men vaker op zoek gaat naar lokale producten en materialen als gevolg van een haperende logistiek.
 5. Intentional Spending
  Door de onzekere tijden gaan consumenten doordacht om met hun geld. Ze vragen zich af wat waarde voor hen betekent en denken kritisch na over hun uitgaven. In moeilijke economische tijden wil de klant immers slimme keuzes maken zonder op hun levenskwaliteit in te boeten. Dit gaat trouwens verder dan enkel het budgetvriendelijke aspect, ook factoren zoals flexibiliteit en duurzaamheid spelen een essentiële rol in de waardevergelijking. Dit brengt uiteraard met zich mee dat de concurrentiestrijd tussen merken/bedrijven feller wordt in het komende jaar: er zal sterk worden ingezet op value-for-money. Dit zal leiden tot bulkkortingen, prijsbevriezingen en gunstig geprijsde premiumproducten.
Share