Ga naar de inhoud

Nederlandse dierenvoedselbanken zien aanvragen toenemen

Dierenvoedselbanken in Nederland hebben in 2022 de vraag naar dierenvoer verder zien toenemen. Het aantal aanvragen voor hulp is op verschillende plekken in het land met zeker 25 procent gestegen. Om de dierenvoedselbanken en huisdiereigenaren die het niet zo breed hebben te helpen, komt Pets Place ook dit jaar weer in actie. De marktleider in dierenspeciaalzaken doneerde in januari bijna tweeduizend kilo honden- en kattenbrokken en honderden kilo’s hooi aan 4 dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Naar schatting ontvangen ruim 210.000 Nederlandse huishoudens met ten minste één hond of kat donaties in de vorm van diervoeding van de diverse dierenvoedselbanken in ons land. Onlangs bleek uit een grootschalig onderzoek van Pets Place al dat ongeveer een derde van de huisdiereigenaren mede vanwege de inflatie op dit moment moeite heeft om voor zijn huisdier te zorgen. Voeding is voor het merendeel van de baasjes de grootste terugkerende uitgave. Pets Place helpt de dierenvoedselbanken in Nederland een handje door voor het derde jaar op rij voer te doneren. Dit jaar konden Dierenvoedselbank Amersfoort, Stichting Dierenvoedselbank de Waadhoeke, Stichting Dierenvoedselbank Weert en N’Djoy in Cuijk op een steuntje in de rug rekenen.

Jack Weekers van Stichting Dierenvoedselbank Weert geeft aan dat de donatie van Pets Place als geroepen komt. “Al twee jaar lang zien we een toename van mensen die gebruik willen maken van de dierenvoedselbank. Soms zijn er wel acht nieuwe aanmeldingen in een maand. Tegelijkertijd neemt het aantal giften vanwege de oorlog in Oekraïne af. We helpen nu ongeveer 150 huisdieren en hebben daarmee onze maximale capaciteit bijna bereikt. Dankzij deze donatie kunnen we een paar maanden vooruit. Het verlicht de druk enorm. Bovendien is een voorraad hard nodig, want we verwachten dit jaar een nog sterkere toename in het aantal aanvragen.”

Richard Bijman, oprichter van Stichting Dierenvoedselbank de Waadhoeke uit Sexbierum, geeft aan dat ook zijn stichting een zwaar jaar heeft gehad. “Vanwege het toegenomen aantal cliënten hebben we op een gegeven moment zelfs een stop op nieuwe aanmeldingen gezet. Op dit moment helpen wij ongeveer honderd cliënten en 450 huisdieren. Dankzij de donatie van Pets Place weten we nu al dat we deze beestjes de komende maanden van voer kunnen voorzien.”

Voor het derde jaar op rij organiseerde Pets Place in december de inzamelingsactie voor dierenvoedselbanken. Met deze actie werden baasjes aangemoedigd hun huisdier te fotograferen in een kerstsetting en deze foto te delen via social media met de bijbehorende hashtag #vrolijkkerstbeest. In totaal zijn er 1.882 foto’s met Pets Place gedeeld. “Voor elke gedeelde foto doneren wij een kilo honden- of kattenvoer en we ronden dat in dit geval graag af naar boven”, zegt Ard Malenstein, algemeen directeur IJsvogel Retail waartoe Pets Place behoort. “Net als vorig jaar hebben we ook aan de knagers gedacht; voor hen ontvangt elke dierenvoedselbank een pallet met zakken hooi.”

Share