Ga naar de inhoud

Pajoplants maakt het verschil met kwalitatief aanbod en vakkennis

Op 1 oktober 2021 ging in Vlezenbeek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, Pajoplants open. Drijvende kracht achter het tuin- en plantencentrum is de familie Van Volsem, een bekende naam in de regio. Didier Van Volsem runt er immers al ruim 25 jaar de firma Tuinen Van Volsem, gespecialiseerd in tuinaanleg en -onderhoud. Toen de opportuniteit zich voordeed om een bestaande zaak langs de Lenniksebaan over te nemen, aarzelden Didier Van Volsem, zijn vrouw Melina Dehaseleer en hun zoon Yarko Van Volsem niet om de sprong te wagen. Tijdens de zomer van 2021 werkten ze hard om zowel het planten- en tuincentrum als het buitenterrein een nieuwe dynamiek te bezorgen. Ook een nieuwe naam werd geïntroduceerd: Pajoplants. Met resultaat, want op korte tijd wist men een mooi klantenbestand uit te bouwen, dankzij het ruime aanbod en de aanwezige vakkennis. Op dat laatste vlak vormt de wisselwerking met Tuinen Van Volsem een onmiskenbare troef.

Competentie van Tuinen Van Volsem doortrekken naar Pajoplants
Er stroomt duidelijk ‘groen’ bloed door de aderen van de familie Van Volsem. Al drie generaties lang zijn ze actief in de groenbranche. Het begon allemaal met grootvader Jozef, een vakbekwaam tuinaannemer. Zijn zoon Didier leerde bij hem het vak, maar stampte uiteindelijk ruim 25 jaar geleden zijn eigen tuinaanneming uit de grond, namelijk Tuinen Van Volsem. Ook bij kleinzoon Yarko is de voorliefde voor planten groot, want samen met zijn ouders runt hij sinds enkele maanden een tuincentrum. Pajoplants zet sterk in op de kennis en vakbekwaamheid, dat hoeft niet te verwonderen gezien de achtergrond van de familie. De knowhow en ervaring op het vlak van planten, die in een kwarteeuw bij Tuinen Van Volsem werd verzameld, brengen ze over naar de klant van het planten- en tuincenter.
“Uiteraard kan iedereen in de tuin werken, maar dat betekent niet dat dit altijd op een correcte wijze gebeurt. Bij Pajoplants vinden we het essentieel dat de aangekochte planten en bomen de tuin van de klant gedurende lange tijd opsmukken en dat deze in ideale omstandigheden kunnen groeien en bloeien. Vandaar dat we de focus leggen op een goede begeleiding van de klant. We doen er alles aan om de aanwezige kennis en ervaring door te geven aan het cliënteel van ons plantencentrum. Die expertise vormt een enorme troef en die willen we uiteraard uitspelen. Zo garanderen we dat de aanplanting op een correcte manier gebeurt, zodat de planten en bomen met adequate en kwalitatieve producten worden ondersteund. Hierdoor vormen ze een duidelijke meerwaarde voor de tuin in kwestie”, belicht Didier Van Volsem.

Lokale verankering
Pajoplants is nog een echt familiebedrijf en daar zijn ze erg trots op.
“Het tuincentrum wordt in hoofdzaak gerund door mijn zoon Yarko, zijn vriendin Tessa, onze dochter Lucca (die tijdens de weekends en schoolvakanties paraat staat), mijn vrouw Melina en ikzelf. Een medewerker van Tuinen Van Volsem staat wel in voor het onderhoud van onze buitenafdeling. We hechten veel belang aan het familiale karakter van onze zaak. We vinden het belangrijk dat de consument steeds bij dezelfde bekende gezichten terecht kan, wanneer hij/zij bij Pajoplants langskomt. Dit schept een duidelijke vertrouwensband en maakt dat de klant steeds kan rekenen op een correcte en vriendelijke dienstverlening. Bovendien zijn we afkomstig uit de regio, waardoor we perfect op de hoogte zijn van de specifieke behoeftes die bij ons cliënteel leven. Daarnaast kent het merendeel van ons klantenbestand ons ook persoonlijk (onder meer via Tuinen Van Volsem), waardoor ze weten dat ze net als bij ons tuinaanleg- en onderhoudsbedrijf op een hoog serviceniveau kunnen rekenen”, getuigt Didier Van Volsem.

Didier en Yarko Van Volsem

Kwaliteit staat centraal
Zowel professionele als particuliere klanten kunnen bij Pajoplants terecht, al ligt de nadruk hoofdzakelijk op laatstgenoemde doelgroep.
“We voeren een ruim assortiment buitenplanten, bomen en kamerplanten. We beschikken over een brede stock, die we in de zomer voor de opening van ons tuincentrum zijn beginnen aanleggen. Op dat vlak hebben we in vergelijking met voorheen voor een ware metamorfose gezorgd. Alles staat nu mooi en overzichtelijk gestructureerd volgens soort, wat het voor de consument veel eenvoudig maakt om het gewenste product terug te vinden. We bieden voor elk budget en grootteorde een aanbod, waarbij we steeds streven naar hoogwaardige kwaliteit. Iedere klant moet hier buitenstappen met een mooi product. Daarnaast vindt de consument hier uiteraard ook gerelateerde producten, zoals schors, siergrind, potgrond, bemesting en potterie, terug. Verder zetten we ook in op boeketten. Oorspronkelijk was dit niet gepland maar de klantenvraag daarnaar was groot, omdat er nauwelijks of geen zaken zijn in de buurt die dit aanbieden. Mijn moeder heeft diverse opleidingen bloemschikken gevolgd, zodat we ook op dat vlak de nodige kennis in huis hebben”, weet Yarko Van Volsem te vertellen.

Gevarieerd klantenbestand
Op het vlak van de particuliere klant verwelkomt Pajoplants zowel de hobbyist als de gepassioneerde tuinliefhebber.
“De eerste koopt vooral kleinere zaken, zoals een bloempot, een viooltje of een éénjarige. De fervente tuinier kiest meer gespecialiseerde producten en is bereid een mooi bedrag te spenderen aan de aanplanting en het onderhoud van zijn tuin. Dit maakt dat dit type consument bijvoorbeeld onmiddellijk voor planten van een mooie maat opteert. Is de klant op zoek naar een plant- of boomsoort die we niet op voorraad hebben, dan gaan we na waar we die kunnen vinden en proberen we het gevraagde product binnen de twee weken te leveren. Door onze goede band met de leveranciers – met de meeste werkten we al samen via Tuinen Van Volsem – zijn we daar tot nu toe steeds in geslaagd. In de eerste weken waren het vooral inwoners van Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw die de weg naar onze zaak vonden. Zij waren erg enthousiast over de nieuwe wind die hier waait. Die lokale bevolking vormt nog steeds de hoofdmoot. Maar dankzij mond-aan-mondreclame spreken we ondertussen een bredere regio aan en krijgen we ook al mensen uit gans het Pajottenland en uit Brussel over de vloer. We noteren trouwens steeds meer grote bestellingen. Op dat vlak bieden we een unieke service aan: bij aankoop van omvangrijke pakketten kan de klant ervoor opteren om die door Tuinen Van Volsem te laten aanplanten”, schetst Yarko Van Volsem.

Aandacht voor duurzaamheid
Het is niet verwonderlijk dat bij een tuin- en plantencentrum als Pajoplants ecologie en milieubewustzijn hoog aangeschreven staan. Dit uit zich op verscheidene manieren.
“In eerste instantie proberen we slim om te springen met ons waterverbruik. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van waterrecuperatie. Ook onze energieconsumptie trachten we optimaal te beheren, wat zeker gezien de torenhoge energieprijzen een essentieel aandachtspunt vormt. Daarom hebben we plannen ontwikkeld om ook op dit vlak ons verbruik te beperken. Verder zetten we sterk in op het gebruik en het aanbieden van biologische producten. Tot slot bannen we bij het verpakken van onze boeketten papier en plastic. We werken nu met biologische bloementasjes met FSC-label die niet alleen vernieuwend, maar tevens veel minder vervuilend zijn”, weet Yarko Van Volsem.

Share