Ga naar de inhoud

Pets Place verkoopt voor 1 miljoen euro aan vitaminen en mineralen

Baasjes van onder meer honden, katten en konijnen geven hun huisdieren steeds vaker vitamines en mineralen als aanvulling op de gebruikelijke voeding. Dat blijkt uit omzetcijfers van Pets Place dat vorig jaar voor ruim één miljoen euro aan supplementen voor huisdieren verkocht. Met een groei van twintig procent is deze productcategorie in 2022 zelfs een van de snelst groeiende bij de marktleider in dierenspeciaalzaken.
Paraveterinair Dieke van Triest van Pets Place verklaart: “Net als bij mensen hebben sommige huisdieren ook extra vitamines en mineralen nodig. Grote en zware honden krijgen bijvoorbeeld sneller gewrichtsproblemen. Een supplement kan dan helpen dit tegen te gaan. Van katten weten we dat negen op de tien beestjes van twaalf jaar of ouder kampt met artrose. Dan zijn supplementen als glucosamine en chondroïtine handig, want deze helpen de gewrichten soepel te houden en remmen de afbraak van kraakbeen af.”

Supplementen voor huisdieren zijn er in allerlei soorten en maten, van tabletten tot oliën. Maar wanneer geef je je hond, paard of kat nou een extra dosis vitaminen? “Dat ligt aan het dier en aan de situatie”, zegt Van Triest. “Voor cavia’s is het noodzakelijk om dagelijks vitamine C aan de voeding toe te voegen omdat zij dit niet zelf aanmaken. Calcium is een veelgebruikt supplement voor kippen, zodat ze sterke eischalen kunnen maken. Voor een glanzende en gezonde vacht van je hond kun je zalmolie toevoegen aan de brokken of natvoer. En zoals mensen bepaalde producten tot zich nemen voor een gezonde darmflora, is er ook voor huisdieren probiotica beschikbaar. Belangrijk om te onthouden is dat supplementen een aanvulling zijn op de gebruikelijke voeding van een huisdier. Supplementen kunnen helpen klachten te voorkomen, maar het zijn geen wondermiddelen.”

Van Triest verwacht dat het aanbod van supplementen voor huisdieren de komende jaren nog verder toeneemt. “Huisdiereigenaren zijn veel bezig met de voeding van hun beestjes. Biologische en vegetarische voeding winnen aan populariteit bij hondeneigenaren. In de Verenigde Staten is het nu een trend om als baasje zelf de voederbak van je huisdier samen te stellen. Een soort maaltijd op maat. Vaak is dit een combinatie van droogvoer, natvoer én supplementen. We verwachten deze ontwikkeling binnenkort ook in Nederland te zien.”

De ontwikkeling dat baasjes meer aandacht besteden aan wat hun huisdieren eten ziet Pets Place ook terug in de gestegen populariteit van dierenvoeding. De verkoop van honden natvoer steeg afgelopen jaar met ruim 20 %. Natvoer voor katten groeide in omzet zelfs met circa 30 % .

Share