Ga naar de inhoud

’s Werelds belangrijkste vakbeurs voor horticultuur inspireert ganse groensector

Tags:

“Het enthousiasme dat IPM ESSEN eindelijk weer kon plaatsvinden was in elke hal en op elke stand voelbaar”, geeft Oliver P. Kuhrt, CEO van de Messe Essen, aan. De reünie van de groensector bleek internationaler dan verwacht. Ruim 40.000 vakbezoekers uit meer dan 100 landen zakten naar Essen af om informatie uit te wisselen en bestellingen te plaatsen. Op de beursvloer was een breed scala producten waarneembaar: 1.330 bedrijven uit 46 landen presenteerden van 24 tot 27 januari jl. hun innovaties op het gebied van planten, technologie, bloemisterij en tuinartikelen. Vooral klimaatplanten, milieuvriendelijke verpakkingen en turfalternatieven waren erg in trek.

“Het belang van IPM ESSEN voor de wereldwijde groenbranche blijft ook na de pandemie groot. Het internationale karakter van de bezoekers benaderde het niveau van 2020. Gezien de dynamische marktsituatie van de afgelopen jaren en de nog steeds merkbare reisbeperkingen is dit een geweldig resultaat”, meent Kuhrt. Het aandeel buitenlandse bezoekers bedroeg het buitenland bedroeg 33% (40% in 2020). Met 66% lag het aandeel buitenlandse exposanten zelfs hoger dan in 2020.
“IPM ESSEN 2023 was een compleet succes. Het was goed om de horticultuurfamilie weer te ontmoeten. Ook internationaal kon de beurs op grote belangstelling rekenen. Wie er noch als exposant noch als bezoeker was, heeft beslist veel gemist”, benadrukt Eva Kähler-Theuerkauf, voorzitter van de tuinbouwvereniging Nordrhein-Westfalen en voorzitter van de IPM-adviesraad.

De 39e editie van IPM bleek ook dit jaar weer een hoogstaand bestelplatform: ongeveer 30% van de bezoekers plaatste direct bestellingen en meer dan twee derde is van plan om na het event deals te sluiten op basis van de gelegde contacten en ontvangen informatie.
“We kijken terug op intensieve en succesvolle beursdagen. In alle hallen kon men levendig ervaren wat tuinbouwondernemerschap inhoudt – of het nu gaat om nieuwe technologie, nieuwe varianten of nieuwe zakelijke ideeën. Zo kunnen we de uitdagingen van de sector aanpakken. Voor ZVG was het na de pandemie een absolute must om erbij te zijn. Deze reünie was belangrijk voor iedereen”, vat Jürgen Mertz, voorzitter van de Central Horticultural Association.

Duurzame productie speelt een steeds belangrijkere rol in de tuinbouw. Er is duidelijk een trend naar verantwoord omgaan met energie, water, meststoffen, substraten en gewasbescherming. Zowel in het nieuwe Horticultural Technology Innovation Centre als op de stand van Young Innovative Companies presenteerden diverse start-ups projecten en oplossingen op dit gebied. Zo werd CO2-houdende plantaardige houtskool uit biomassa gepresenteerd, die water opslaat en voedingsstoffen afgeeft. Op het gebied van potten stonden gerecycled plastic en composteerbare materialen centraal. Ook slimme transport- en logistieke oplossingen en software werden tentoongesteld. In het plantenaanbod was er een grote vraag naar ‘groene klimaathelden’, die bestand zijn tegen droogte, hitte en zware regen. Speciale themarondleidingen langs duurzame plantenassortimenten boden houvast. Door het steeds warmer wordende klimaat noteerden we ook een trend naar echte kamerplanten en mediterrane planten, die in de tuin gedijen.

IPM ESSEN 2023 vormde ook het ontmoetingsplatform voor bloemisten uit de hele wereld. Veel bloemen, weinig bladeren, kleurrijke retrolooks en poederige pastelbruine tinten in het bloemendesign waren de overheersende trends. “IPM ESSEN 2023 heeft zich groen, ingenieus en met een fantastisch, innovatief sierteeltprogramma gepresenteerd. De sector is geïnspireerd, gemotiveerd en zeer goed gepositioneerd. Bijzonder opmerkelijk is ook de grote belangstelling en motivatie van jonge mensen: een groot aantal scholen nam dit jaar deel aan onze rondleidingen”, aldus een opgetogen FDF-voorzitter Klaus Götz.

Op de eerste beursdag werden de beste nieuwe planten op de IPM-beursvloer bekroond. In de categorie ‘Voorjaarsbloeiers’ kwam de Primula polyantha hybride POLLYANNA als winnaar uit de bus. In het segment ‘Bloeiende kamerplanten’ was de primus de Anthurium andreanum ANTHFYSAN. De winnaar in de categorie ‘Groene kamerplanten’ was de Philodendron erubescens ‘Pink Bikini’®. Bij de ‘Bosplanten’ was de eerste plaats weggelegd voor de Acer campestre ‘Street Pillar’. De Mangave Mad about Mangave® ‘Blazing Saddles’ werd verkozen tot beste ‘Kuipplant. In de categorie ‘Snijbloemen’ mocht de Chamelaucium ‘Ever Flowering Wax’ op het hoogste schavot plaatsnemen. De publieksprijs ging naar de Erysium hybride RYSI TM ‘Winter Spirit’. De Show Your Colours Award werd uitgereikt aan de winterharde roos ‘Rosa Rosy Boom Colours Change’ van Diderk Heinje.

90% van de vakbezoekers was tevreden over het aanbod op de IPM ESSEN 2023. 91% plant het event opnieuw te bezoeken en 92% beveelt IPM ESSEN aan bij anderen. Van de exposanten is 95 procent van plan opnieuw deel te nemen. De volgende editie wordt georganiseerd van 23 tot en met 26 januari 2024. Het betreft trouwens een jubileum, want het wordt de 40e editie van deze internationale vakbeurs.

Share