Ga naar de inhoud

spoga+gafa 2023: Meer oppervlakte, meer exposanten, meer trends

De grootste vakbeurs ter wereld voor gardenlifestyle is zo goed als volgeboekt. Ruim drie maanden voor aanvang is spoga+gafa op enkele kleine standen na volzet. Van zondag 18 tot en met dinsdag 20 juni 2023 vormt KölnMesse de ontmoetingsplaats voor leveranciers, professionals en aankopers uit de internationale groensector. Het event start 2 dagen na de Global DIY Summit, die in 2023 in Berlijn wordt gehouden. Vorig jaar mocht spoga+gafa circa 1.000 exposanten uit 52 landen verwelkomen. Cijfers die in 2023 worden overtroffen, want voor deze editie werden 4 extra hallen geopend, wat het totaal op 14 hallen brengt.
“We zijn zeer tevreden met de huidige ontwikkelingen. De nieuwe locatiedatum in juni die vorig jaar al werd geïntroduceerd, bevalt de industrie. Dat blijkt ook uit de overweldigende respons van de exposanten. De bezoekers kunnen zich dus verheugen op een nog grotere en internationalere spoga+gafa 2023”, aldus Stefan Lohrberg, directeur van spoga+gafa.

De groei van de beurs kent verschillende oorzaken. Enerzijds zoeken intercontinentale exposanten uit Noord-Amerika en Azië,op spoga+gafa weer contacten met de mondiale en nationale handel na de coronapandemie. Anderzijds is het aantal deelnemers uit de DACH-regio, de Benelux en Europa in vergelijking met vorig jaar aanzienlijk toegenomen. Tevens werden de 4 productsegmenten ‘garden unique’, ‘garden creation & care’, ‘garden bbq’ en ‘garden living’ opnieuw uitgebreid. Het succes en de continue expansie van spoga+gafa wordt onderstreept door de groei van het aantal exposanten en de totale beursoppervlakte.
“Bekijken we de afzonderlijke segmenten, dan kunnen we met trots stellen dat de vakbeurs het grootste aanbod outdoordecoratie, speeltoestellen voor in de tuin, tuinmeubelen, parasols en bbq’s verzamelt. De beurs neemt niet alleen in omvang toe, onze bezoekers kunnen zich ook verheugen op een nog intensievere beleving. Zo wordt het aantal exclusieve bbq-showruimtes en livecookingstations in de bbq-hallen verder uitgebreid”, aldus Stefan Lohrberg.

De Global DIY Summit van EDRA/GHIN, die kort voor spoga+gafa in Berlijn plaatsvindt (14 t.e.m 16 juni 2023), zal ongetwijfeld ook een positief effect hebben op het bezoekersaantal. Op die manier wordt een positieve synergie tussen de vakbeurs en het internationale congres voor de doe-het-zelfsector gecreëerd.

Het centrale thema op de beurs luidt dit jaar ‘Social Gardens – places of encounter’. De huiselijke tuin, het balkon of het terras worden steeds belangrijker en dienen opnieuw als ontmoetingsplaats voor families, vrienden en buren. De fabrikanten en de handel ondersteunen deze sociale functie van de tuin met nieuwe producten en oplossingen. Met de focus op ‘Social Gardens – places of encounter’ pakt spoga+gafa 2023 de betekenis van de tuin op en onderstreept het duurzaam de wereldwijde sociale relevantie van particuliere groenvoorzieningen. Lezingen en seminaries met internationale experts uit de groenbranche gaan dieper in op het centrale thema, zowel op het eigen beurspodium in hal 6 als op de BHB Garden Summit, die parallel met de beurs plaatsvindt (op dinsdag 20 juni 2023) en ditmaal ‘klimaatfit en waardevol’ als motto heeft. Ook het POS Green Solution Islands-concept zit dit jaar vol nieuwe inhoud, toegevoegde waarde en boodschappen. Het toont niet alleen oplossingen voor de optimalisatie van de winkeloppervlakteomzet, maar werpt ook een blik op andere branches en de toekomst van de groenretail. Verder zijn in het randprogramma ook de Boulevard of Ideas en de Outdoor Furniture Trend Show terug te vinden.

Naast de jaarlijkse ontmoeting in Keulen biedt spoga+gafa de tuinlifestyle-industrie ook een virtuele thuis. Het platform spoga+gafa 365 brengt het hele jaar door vraag en aanbod en mensen en producten bij elkaar. De AI-gestuurde matchmaking, de eenvoudige manier om de beurs voor te bereiden en op te volgen en de B2B-events breiden het aanbod van spoga+gafa uit naar de digitale wereld.
“Wij zijn experts in B2B-matchmaking voor de internationale gardenlifestyle-industrie en brengen kopers en leveranciers bij elkaar. Ons innovatief platform spoga+gafa 365 stelt ons nu in staat om deze toegevoegde waarde ook buiten onze toonaangevende vakbeurs aan te bieden. Het hele jaar door, wereldwijd en digitaal”, besluit Stefan Lohrberg.

Share