Ga naar de inhoud

spoga+gafa 2024 presenteert trends voor verantwoord gedrag in en rond de tuin

Tijdens de komende spoga+gafa, die van 16 tot en met 18 juni 2024 in de beurshallen van Keulen wordt georganiseerd, staat de verantwoordelijkheid van de groenbranche voor het mee vormgeven van een duurzaam en gezond milieu centraal. s Werelds grootste tuin- en barbecuevakbeurs pakt immers met het nieuwe hoofdthema ‘Responsible Gardens’ de actuele uitdagingen en ontwikkelingen van de branche op. Als internationaal platform is spoga+gafa altijd een trendbarometer. Wij werpen een eerste blik op die trends en wat verantwoordelijkheid betekent in de afzonderlijke beurssegmenten garden living en garden unique, garden creation and care en garden bbq.

De tuin heeft vele functies: het is een ruimte voor vrijetijdsbesteding, een ontmoetingsplaats voor familie en vrienden, maar ook een plek om te recreëren en je terug te trekken. Buitenruimtes moeten zo worden ontworpen dat ze geschikt zijn voor al deze activiteiten voor alle generaties. Het buitenleven moet zo aangenaam mogelijk zijn voor jong en oud. Buitenmeubilair, zonneschermen of tuingereedschap dat functioneel geoptimaliseerd en eenvoudig te bedienen is, veroveren zo de buitenruimte. Een verantwoord ontwerp maakt het leven in de tuin gemakkelijker: ergonomisch gevormde zitmeubelen, op de leeftijd afgestemde ligbedden, planttafels voor kinderen of modulaire sofa’s die naar wens en budget kunnen worden samengesteld zijn slechts enkele voorbeelden. Tegelijkertijd wordt het buitenleven gekenmerkt door een nieuwe natuurlijkheid. Tuinmeubelen met ronde, organische vormen en gemaakt van natuurlijke, duurzame grondstoffen, zoals rotan, bamboe of echt hout, geven terrassen en balkons een authentiek karakter. Metaal of kunststof worden vaak versterkt door natuurlijke materialen met een warme uitstraling. Grassen, planten, bijen en vlinders zijn populaire motieven voor tuinaccessoires, bijvoorbeeld op kussens, tapijten of lampen. Verticale plantsystemen veranderen zelfs de kleinste balkons in groene oases in de open lucht, terwijl weelderige hangplanten de binnenruimtes nieuw leven inblazen.

De planten in de ‘groene woonkamer’ moeten tegenwoordig ook zo natuurlijk mogelijk zijn. De tuinbranche biedt zaden uit bijvoorbeeld binnenlandse regio’s voor iedereen die houdt van levendige en gevarieerde natuur. Regionale wilde en bestuivende planten genieten een groeiende populariteit, zowel in het huis als in de tuin. Ze zijn niet alleen decoratief, maar ook goed voor het behoud van de biodiversiteit. Bovendien worden inheemse wilde kruiden, fruit en groenten steeds vaker zelf gekweekt. Om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen, is er ondertussen een ruim aanbod aan biologische meststoffen en milieuvriendelijke producten. Zo wordt, dankzij een groeiend bewustzijn voor de eigen groene omgeving, de regionaliteit van zaden en planten duurzaam in stand gehouden.

Om de klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan, wordt er ook opnieuw nagedacht over de omgang met water in de tuin. Met het oog op extreme weersverschijnselen, zoals aanhoudende droogte, worden er steeds meer planten gekweekt die gemakkelijk te telen zijn en beter bestand zijn tegen hitte. Wanneer er geen regelmatige regen valt, blijken naast waterbesparende planten ook digitaal gestuurde irrigatiesystemen en biologische waterbehandeling toekomstgerichte oplossingen te zijn. Als alternatief voor het klassieke zwembad met een hoog waterverbruik worden natuurlijke zwembaden of zwemvijvers aangelegd.

Een verantwoord barbecuedesign betekent meer mogelijkheden voor de gebruikers. In het BBQ-segment vergroot de diversiteit de toepassingsgebieden van nieuwe apparaten. De huidige bbq-modellen kunnen bijna alles bereiden, van een gewoon biefstuk tot pulled pork en pizza. Allround talenten, zoals keramische grills, bieden diverse bereidingsmogelijkheden en zijn geschikt voor koken, bakken en roken. Bovendien kunnen nieuwe accessoires afzonderlijk worden samengesteld en gecombineerd met grillapparaten van verschillende merken. Voorts kunnen nieuwe grills eenvoudig worden geïntegreerd in de buitenkeukens van andere fabrikanten of eenvoudig van een staande grill tot een tafelgrill worden omgebouwd. De toegenomen eisen op het gebied van verantwoorde consumptie maken elektrische barbecues ook steeds aantrekkelijker. Bovenal bieden ze een mooi bbq-alternatief in de stedelijke omgeving. De huidige modellen zijn efficiënter geworden en kunnen temperaturen tot 500°C bereiken. Met een digitale precisietemperatuur kan het gegrilde voedsel met één druk op de knop tot in de perfectie worden bereid. Compacte modellen voor op het balkon bieden tegenwoordig ook veel functies, zoals het stomen van groenten of snel aanbakken. Er zijn zelfs puur elektrische pizzaovens voor kleine buitenruimtes. Gadgets, zoals app-gestuurde thermometers of USB-poorten voor het opladen van smartphone,s maken het bbq-genot ook aantrekkelijk voor de jongere generatie.

Share