Ga naar de inhoud

Steeds meer huisdieren krijgen duurzaam gevangen vis te eten

Uit nieuwe cijfers beschikbaar gesteld door Marine Stewardship Council (MSC) blijkt dat het volume huisdiervoeding met MSC-gecertificeerde duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten in de lift zit. Alleen al in het afgelopen jaar kochten consumenten in de Benelux 8,65 miljoen blikken, zakjes en pakken MSC-gecertificeerd huisdiervoer, waarvan ruim 6,7 miljoen in België. Verschillende soorten blijken populair voor MSC-gecertificeerde duurzame dierenvoeding met vis. Huisdieren krijgen van hun baasjes soorten zoals zalm, kabeljauw, tonijn, schol, koolvis of forel voorgeschoteld.

Afgelopen jaar steeg het volume verkoop in de Benelux met 32% tot een totaal van 5938 ton aan dierenvoeding met het MSC-keurmerk. De stijging van de verkoop wijst erop dat de consumenten in België en Nederland hun toevlucht nemen tot milieuvriendelijkere voedingsproducten. Meerdere onderzoeken benoemen de milieuschade die de productie van dierenvoeding kan veroorzaken. Zo wordt geschat dat huisdiervoer verantwoordelijk is voor een kwart van de milieueffecten van de vleesproductie, zoals het vrijkomen van broeikasgassen, fosfaten en pesticiden.

Onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Climate Change Nature ondersteunt ook de keuze van de consument om meer vis-, schaal- en schelpdierproducten voor huisdieren te kopen. Uit dit onderzoek bleek dat voor elke kilogram gevangen vis tussen 1 en 5 kilogram CO2 wordt geproduceerd, terwijl de productie van rood vlees tussen 50 en 750 kilogram CO2 per kilogram vlees oplevert. Het aanpakken van overbevissing is een win-winsituatie voor de planeet. MSC-gecertificeerde visserijen verbeteren niet alleen de bredere marinebiodiversiteit en verminderen de impact op habitats in de oceanen, maar helpen ook vispopulaties zich te herstellen van overbevissing.

Hidde van Kersen, programmadirecteur van de Marine Stewardship Council Benelux:
“Eigenaars van huisdieren zien steeds beter in dat ze een duurzame keuze kunnen maken in hun eigen voeding, maar ook in die van hun dieren. Overal ter wereld worden vissoorten en zeedieren bedreigd door overbevissing van onze oceanen. Het kopen van duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren is een goede stap die huisdiereigenaren kunnen maken om de natuur te beschermen. En dat kan gelukkig steeds gemakkelijker doordat meer en meer producenten MSC-gecertificeerde producten aanbieden.”

Share