Ga naar de inhoud

Technische proeven versterken expertise Ecopots rond optimale behuizing voor planten

Naast design en duurzaamheid blijft functionaliteit een speerpunt bij The Pots Company, in het bijzonder voor haar merk Ecopots. Op continue basis wordt gezocht naar verbetering van de concepten, om planten in een optimale staat te houden en zo zorgeloos te kunnen genieten van groen in de huiskamer of op het terras. Ook worden er proeven uitgerold om bepaalde eigenschappen wetenschappelijk te onderbouwen. Zo liep er in 2022 bij het Proefcentrum voor de sierteelt nabij Gent een indoorproef met Spathiphyllum. Opzet was om verschillen te vinden qua functionaliteit van diverse modellen Ecopots en een paar andere potten. Overduidelijke winnaar toen was Ecopots Venice 2, die aan het einde van de looptijd van de proeven een superbe wortelontwikkeling liet zien. Met als resultaat zeer mooi ontwikkelde planten met grote en volle bladeren.

Samen met de indoorproef werd een outdoorvariant met Hydrangea (hortensia) opgestart. Die liep langer, om zo de invloeden van een winterseizoen te kennen en factoren zoals watergift goed te onderzoeken. Eind augustus 2023 liep ze ten einde en medio oktober was het eindrapport klaar. Een quotering werd opgesteld, gebaseerd op de visuele plantkwaliteit, vers gewicht (bladmassa) en wortelontwikkeling. Ook nu werd ontegensprekelijk aangetoond dat Ecopots Venice 2 bijzonder goed functioneert. Dat viel o.a. af te leiden uit het hoogste versgewicht. Aan de basis daarvan ligt uiteraard het ruime geïntegreerde waterreservoir dat de wortels steeds van voldoende water voorziet. Door natuurlijke capillaire werking geraakt er dus continu voldoende water naar de bovenste plantendelen.
Ook werd het nut van het waterreservoir bij Ecopots Amsterdam bewezen, met o.a. een hoge score op wortelontwikkeling. Die waterreservoirs vormen een buffer, die ervoor zorgt dat planten in top-conditie blijven, zelfs in moeilijke omstandigheden, zoals een hoge temperatuur. Een andere vaststelling was dat hortensia’s in potten met een waterreservoir bloeien eerder en ontwikkelen meer en vollere bloemen.

Deze technische proeven zijn het bewijs van hoe Ecopots blijft inzetten op de pijler functionaliteit. En hoe er vanuit het merk verder wordt gewerkt aan het uitbouwen van expertise om voor planten de meest optimale behuizing te ontwikkelen. Zoals een architect voor een huis doet: zorgen voor de watervoorziening, de juiste isolatie, verluchting … In het geval van Ecopots om planten te laten floreren en lang te laten meegaan. Het merk weet dus perfect een tijdloos design te combineren met duurzaamheid en het functioneel zijn van haar producten.

Share