Ga naar de inhoud

Vergewis u op spoga+gafa over de trends in tuinonderhoud

Het ontwerp en het onderhoud van tuinen is tegenwoordig gevarieerder dan ooit: innovatieve & multifunctionele tuingereedschappen, milieuvriendelijke verzorgingsmethoden, CO2-neutrale en gerecyclede producten en de groeiende populariteit van zelfvoorzienende tuinen verenigen efficiëntie en duurzaamheid als het op tuinwerkzaamheden aankomt. Van 16 tot 18 juni 2024 presenteert spoga+gafa, de grootste tuin- en BBQ-beurs ter wereld, precies deze trends in de themawereld ’tuinaanleg & -onderhoud’. Internationale exposanten geven inzicht in hun nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van tuinverzorging- en onderhoud. Hieronder alvast een vooruitblik op wat deze trends inhouden.

Alles in één: multifunctioneel tuingereedschap
Vandaag de dag is de tuin een ruimte die meerdere doelen dient. Daarom wordt het gereedschap dat nodig is voor het onderhoud steeds veelzijdiger. Nieuwe elektrische apparaten omvatten talloze hulpstukken en kunnen worden gebruikt als borstel, voegenreiniger, grasmaaier of zelfs kantensnijder. Er zijn ook snelwisselmethodes voor nieuwe vernevelsystemen voor het verticaal en horizontaal bevochtigen van planten. Het Power for Alliance-initiatief draagt ook bij aan de veelzijdigheid van vandaag: steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij initiatieven, die het mogelijk maken om diverse gereedschappen van verschillende fabrikanten met dezelfde accu te gebruiken.

‘Zachte’ verzorging
Om de flora en fauna te beschermen worden steeds meer regionale, natuurlijke beschermings- en verzorgingsproducten gebruikt bij het tuinieren. Moderne meststoffen worden bijvoorbeeld gemaakt van klaver of schapenwol. Het gebruik van eigen compost als meststof bevordert ook milieuvriendelijke plantenverzorging. Grote en kleine modellen van praktische composteerders zijn hiervoor beschikbaar. Onkruid wordt ook verwijderd zonder het gebruik van chemicaliën, bijvoorbeeld met een druk op de knop met elektronische onkruidbranders.

Trend naar zelfvoorziening
Het kweken van eigen kruiden, fruit en groenten is populairder dan ooit. Zelfs bij een beperkte oppervlakte is het zelf kweken erg eenvoudig dankzij kleine serres, plantentorens en -piramides. Stapelbare trays maken dan weer ruimtebesparende opslag mogelijk. Voorts pakken fabrikanten uit met gebruiksvriendelijke en compacte gereedschappen, speciaal voor stadstuinieren. Watertonnen met geïntegreerde plantenhouders bieden dan weer extra kweekruimte.

Groenere industrie: CO2-neutrale en gerecyclede producten
Over het algemeen wordt de groensector ‘groener’. Veel leveranciers gebruiken inmiddels windenergie en groene stroom voor de productie van hun tuinartikelen. Resterende emissies worden gecompenseerd door herbebossing of klimaatbeschermingsprojecten te stimuleren. Veel nieuwe tuinproducten zijn 100 procent recyclebaar of CO2-neutraal. Hernieuwbare grondstoffen, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen, worden steeds vaker gebruikt. Bovendien worden plantenpotten vaak gemaakt van natuurlijke of gerecycleerde materialen.

Share