Ga naar de inhoud

Vlaming vindt zijn tuin belangrijk

Dit blijkt uit het tuinonderzoek van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) dat in samenwerking met iVox in november 2020 werd uitgevoerd. Het onderzoek verliep via een onlinebevraging bij 1.000 Vlamingen tussen 25 tot 65 jaar mét een tuin. Verder geeft de studie aan dat de ideale tuin van de Vlaming onderhoudsvriendelijk, gevarieerd, gezellig en strak-natuurlijk is en een gevoel van ruimte geeft. De helft van de Vlamingen met een tuin houdt ervan om bezig te zijn in zijn tuin. Meer dan de helft stelt onvoldoende kennis over planten en tuinonderhoud te hebben en kan dus hulp bij het tuinieren gebruiken.

De grootte van de tuin fluctueert sterk, zo blijkt uit de studie. 25% van de ondervraagden beschikt over een tuin kleiner dan 100 m². 32% gaf aan een tuin van 100 à 250 m² te bezitten. 19% heeft een tuin van 250 à 500 m² en
bij 24% van de respondenten beslaat de tuin een oppervlakte van meer dan 500 m². Een grotere tuin is vaker in het bezit van 50-plussers, mensen die in een landelijke omgeving wonen, mensen met kinderen en mensen uit hogere sociale groepen. De componenten van de tuin van de Vlaming klinken vertrouwd. Zo beschikt 88% over een graspartij, 85% over een terras en 58% over een tuinhuis. 76% geeft aan dat er planten in de tuin staan. Bij 64% is dat bloemen en bij 57% een haag. Een moestuin en/serre komt voor bij 26 % van de ondervraagden, een vijver bij 11%.

64% van de Vlamingen hecht veel belang aan zijn tuin. Gemiddeld geeft hij zijn tuin een belang van 7,8 op 10. Onderhoudsvriendelijkheid en privacy hebben het meeste belang, maar ook de houdbaarheid, de dier- en klimaatvriendelijkheid, de uitstraling en de geschiktheid voor sociale contacten en ontspanning vindt de Vlaming belangrijke aspecten van een tuin. 37% van de tuinbezitters wil in de toekomst meer tijd en geld spenderen aan zijn tuin.
De Vlaming geeft zijn tuin gemiddeld een 6,6 op 10 om zijn tevredenheid te evalueren. 39% geeft een tevredenheidsscore van 8 of meer op 10 en 17% een score lager dan 5. Zaken waarover hij het meest tevreden is zijn de onderhoudsvriendelijkheid en functionaliteit van de tuin, de gepaste grootte en de variatie. Heel wat Vlamingen melden tevreden te zijn over de beplanting en het diervriendelijk karakter van hun tuin. Ze zijn blij een tuin te hebben die geschikt is voor huisdieren en/of die vogels en insecten aantrekt. Wanneer de Vlaming eerder ontevreden is over zijn tuin, valt het onderhoudswerk hem in de eerste plaats zwaar. Daarna volgt de wens een grotere tuin te hebben en minder onkruid en mos.

Een aantrekkelijke tuin is voor 56% van de Vlamingen een tuin die een vakantiegevoel uitstraalt, een mooi uitzicht geeft en verschillende onderdelen bevat. Hierbij zijn gezinnen met kinderen, mensen die landelijk wonen en mensen uit hogere sociale groepen meer vertegenwoordigd. 44% van de Vlamingen voelt zich eerder aangesproken door een eenvoudige tuin met terras en zithoek, gras, een beperkte hoeveelheid groen en een afscheiding. De 25-34-jarigen zijn hier sterker vertegenwoordigd. Iets meer dan de helft van de Vlamingen (52%) is eerder gewonnen voor een strakke dan wel een weelderige tuin. Tuinen met veel verharding en een minieme hoeveelheid groen worden als weinig aantrekkelijk beoordeeld. De ideale tuin is volgens de Vlaamse tuinbezitter onderhoudsvriendelijk, gevarieerd (veel groen, maar ook ruimte voor ontspanning/rust en sociaal contact), gezellig, strak-natuurlijk en open.

De helft van de Vlamingen met een tuin houdt ervan om bezig te zijn in zijn tuin. Tevens stelt ruim de helft van de Vlamingen dat ze niet voldoende kennis over planten en tuinonderhoud hebben. 66% maakt overigens plannen om zijn tuin aan te passen binnen de 2 jaar. Beplanting vernieuwen of uitbreiden en het terras onder handen nemen worden het vaakst genoemd. Heel wat Vlamingen dromen ook van een bloemenweide en van meer diervriendelijke elementen. 27% heeft al een moestuin/serre, terwijl 28% heeft de intentie om er een te maken. Voorts bezit 7% een zwembad/zwemvijver en heeft 19% de intentie om er een te zetten. 17% denkt aan grote aanpassingen tot een volledige (her)aanleg van de tuin.

59% vindt dat zijn tuin een bijdrage moet leveren aan het tegengaan van klimaatopwarming. Daarom nam de Vlaming recent al maatregelen genomen of plant hij deze. Het gaat daarbij o.a. om planten voorzien die minder onderhoud vragen of beter tegen de droogte kunnen, bodembescherming, wateropvang voorzien, zorgen voor meer schaduw en minder verharding. Deze ingrepen resulteren vaak ook in minder werk en onderhoud op langere termijn. Niet alle maatregelen zijn duur en bovendien kunnen ze op langere termijn kostenbesparend werken.

Share