Ga naar de inhoud

Voldoet uw zaak aan deze winkelinrichtingtrends?

De wereldwijde detailhandel staat voor de grootste uitdagingen in de naoorlogse geschiedenis. Denk maar aan de stijgende energie-, grondstof- en tranportkosten, de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, personeelstekort en dergelijke. In deze turbulente tijden wordt meer dan ooit van de detailhandel verwacht dat er wordt geïnvesteerd in de toekomst. Om inspiratie op te doen voor die toekomstige investeren, loont een bezoek aan de komende editie van EuroShop, ’s werelds belangrijkste vakbeurs voor de retailbranche die van 26 februari tot en met 2 maart 2023 in Düsseldorf plaatsvindt, meer dan de moeite waard. In aanloop naar het event schetst Ulrich Spaan, directielid bij het EHI Retail Instute, de voornaamste trends op het vlak van winkelinrichting die het komende jaar zullen domineren. Deze ‘hot topics’ zullen ongetwijfeld ook op de beursvloer van EuroShop tot uiting komen.

Ulrich Spaan

Duurzaamheid
Voor de ganse detailhandel is sustainability uitgegroeid tot een erg relevant thema. “Veel zaken streven naar klimaatneutraliteit in hun ganse waardeketen: de productie, het transport, de winkelinrichting, de verlichting, het energiebeheer, koeling en noem maar op.”

Beleving
In deze tijden van toenemende digitalisering is het bij het ontwerp van een fysieke winkel essentieel om sfeer en beleving te crëeren, die de consument overweldigen. “Hierdoor spendeert de klant graag tijd in uw zaak en komt hij/zij met plezier terug. Belangrijke componenten hierbij zijn de stimulatie van de zintuigen en de creatie van een feelgood-sfeer, maar ook de naadloze integratie van alle digitale kanalen om een positief klantentraject te genereren.”

Verbonden retail
De coronapandemie zorgde ervoor dat online- en offlineretail meer dan ooit met elkaar verweven zijn met elkaar. “Click&collectdiensten zijn ondertussen ingeburgerd. Daarnaast merken we dat veel retailers hun online- en offlineloyaliteitssystemen samenvoegen. Hierdoor krijgen shoppers een 360°-beeld van hun aankopen. Die naadloze verbinding tussen digitale en fysieke kanalen zal in de toekomst onmisbaar zijn voor elke retailer en detailhandel.”

Klantgerichtheid
De consument en zijn behoeftes staan centraal. “Veel retailbedrijven streven naar steeds nauwere contacten met eindgebruikers, waardoor ze hen gepersonaliseerde, individuele en digitale klantendiensten kunnen aanreiken. De smartphone van de klant speelt hierbij een belangrijke rol. De modewoorden zijn digitale winkelassistentie, persoonlijke aanbiedingen en coupons en loyaliteitssystemen op maat van de consument.”

De slimme winkel
De digitalisering van de retail zette zich de laatste jaren in een ijltempo door. Hierdoor zijn fysieke winkels steeds meer technologie gaan impleteren in hun zaak. “Dit leidde tot geautomatiseerde winkelconcepten, waarbij het winkelproces grotendeels gedigitaliseerd is. Denk bijvoorbeeld maar aan automatische toegangspoorten, selfscanning, elektronische prijsetiketten en noem maar op. Ook sensoren en beeldherkenningstechnologieën worden alsmaar vaker gebruikt, dikwijls in combinatie met andere toepassingen zoals ‘slimme’ schappen. Deze controleren de voorraden en herkennen niet-voorradige artikelen.”

Third places
Door het succes van e-commerce volstaat het voor fysieke winkels niet meer om zich louter tot een zuivere verkoopfunctie te beperken. “Fysieke shops moeten evolueren tot een locatie, waar mensen zich thuis voelen, graag tijd spenderen en niet puur komen om te winkelen. Design, materialen, licht, foodservice, maar ook het digitale aanbod dragen op beslissende wijze bij tot het succes van dergelijke third places.”

Energiebeheer
Nauwkeurige controle en monitoring van het energieverbruik wordt in de toekomst ongetwijfeld een onmiskenbare succesfactor voor een fysieke winkel. “Innovatieve en slimme technologie zal een beslissende rol spelen om verlichting, koeling en airconditioning efficiënt en tegelijkertijd klantgericht te gebruiken. Ook op AI gebaseerde analyse- en prognoseplatforms bieden een groot potentieel.”

Levendige stadskernen
Stadcentra aantrekkelijk en levendig maken in tijden van toenemende digitalisering is één van de meest relevante maatschappelijke uitdagingen voor de toekomst.
“De retail keert immers terug naar daar waar de klant zit, namelijk het stadscentrum. Kleine winkels voor de lokale community worden dus de toekomst”, besluit Ulrich Spaan.

Share