Ga naar de inhoud

Vooruitblikken naar spoga+gafa 2024

Van 16 tot en met 18 juni 2024 vindt in Keulen de grootste tuin- en barbecuebeurs ter wereld plaats. De voorbereidingen draaien op volle toeren. Pet & Garden Pro sprak met Stefan Lohrberg, directeur van de vakbeurs, een maand voor de opening van de event over de huidige uitdagingen in gardenretail en het belang van spoga+gafa.

Stefan, wat onderscheidt spoga+gafa van andere vakbeurzen en waarom mogen professionals uit de gardenretailbranche het evenement niet missen?
“De groenindustrie heeft uitdagende maanden achter de rug. Toch sluit het de gelederen. De onderlinge uitwisseling van ideeën en informatie is voor iedereen even belangrijk. Er moeten gezamenlijke visies worden ontwikkeld en oplossingen worden gevonden. De vakbeurs biedt hiervoor de juiste setting en straalt betrouwbaarheid, stabiliteit en een gevoel van “thuis zijn” uit. Als platform voor innovaties definieert de beurs trends, biedt spoga+gafa toegang tot de internationale markt en uitstekende netwerkmogelijkheden. Tevens brengt onze vakbeurs branchekennis, stimulansen en vraag en aanbod bij elkaar.”

Welke uitdagingen of kansen ziet u op dit moment voor de tuin- en barbecueindustrie?
“Het seizoen verloopt beter dan verwacht. Vooral de hardware segmenten, bijvoorbeeld meubelen en BBQ’s, maken een inhaalbeweging en de cijfers zijn positiever. We merken dit onder andere aan de boekingen voor de beurs, zelfs in de laatste weken voor de start waardoor de hallen vol lopen. Desondanks zijn er nog steeds grote stocks en worden we met uitdagende weersomstandigheden geconfronteerd in veel delen van Europa. Deze thema’s baren de bedrijven extra zorgen, maar de sector is in staat om deze uitdagingen in kansen om te zetten door innovaties te stimuleren en nieuwe markten aan te boren. Ik ben ervan overtuigd dat ook de tuin-, balkon- en terrassensector de komende jaren met uitstekende producten zal komen. Bovendien zullen deze dit jaar en in de toekomst worden gepresenteerd op spoga+gafa in Keulen.”

Welke nieuwe trends of hoogtepunten staan de bezoekers van spoga+gafa dit jaar te wachten?
“‘Verantwoord tuinieren’ vormt het hoofdthema en samen met de exposanten willen we het plezier in verantwoord tuinieren promoten en duurzame oplossingen presenteren. Daarom zullen we belangrijke thema’s aansnijden, zoals grondstofbesparend tuinieren, eerlijk geproduceerd buitenmeubilair, gebruiksvriendelijk tuingereedschap, efficiënte BBQ-technologieën en klimaatvriendelijke tuinverzorging en irrigatie. Ik wil trouwens de BBQ-zone even in de spotlights plaatsen, want hier bevindt zich Coolingworld, een kleine, speciale evenementenzone voor actieve en passieve koelboxen en een primeur op spoga+gafa. Er is veel vraag naar dergelijke producten vanuit de vakhandel en grootschalige verkooppunten.”

Tijdens spoga+gafa fungeert Keulen ook als gaststad voor het Europees kampioenschap voetbal. Vreugde en zorgen tegelijk?
“Eén ding is zeker: het wordt een intense juni. Natuurlijk brengen twee grote evenementen die tegelijkertijd plaatsvinden uitdagingen met zich mee wat betreft de hotelaccomodatie. Dit betekent dat de hotelsituatie vooral gespannen is in het gebied dicht bij de beurs. Er is echter voldoende hotelcapaciteit voor elk budget in Keulen en de naburige steden. Dankzij de eersteklas infrastructuur van onze beurshallen is spoga+gafa vanuit de regio snel en direct bereikbaar per trein, bus of taxi. Keulen is dus klaar voor de grootste tuin- en BBQ beurs en één van de beste sportevenementen die de stad heeft meegemaakt.”

Share