Ga naar de inhoud

Zoomark 2023 sluit af met recordcijfers

De 20e editie van Zoomark International, de internationale beurs voor voeding en verzorging van huisdieren die van 15 tot en met 17 mei in Bologna plaatsvond, telde 27.950 bezoekers, waarvan 62% uit het buitenland, en 1.060 exposanten uit 57 landen. Deze jubileumedities kan dan ook recordcijfers voorleggen. Al zorgden het noodweer en de overstromingen in en rond Bologna wel voor een domper op de feestvreugde.
“Zoomark 2023 mocht bijna 28.000 professionals van over de hele wereld verwelkomen. Hoewel het slechte weer het binnenlandse reisverkeer belemmerde, verdubbelde het percentage buitenlandse bezoekers (62%) in vergelijking met de vorige editie vóór Covid”, verduidelijkt Antonio Bruzzone, General Manager van BolognaFiere. Ook het aantal exposanten lag beduidend hoger dan tijdens de vorige edities. Zo waren er 1.060 exposanten uit 57 landen aanwezig, verspreid over een totale beursoppervlakte van 68.000 m² in 7 hallen. Alle grote namen/merken uit de petcarebranche waren dan ook vertegenwoordigd op deze jubileumeditie.
“De huisdierenindustrie maakt een periode van sterke groei door”, vervolgt Bruzzone, “zoals blijkt uit de bevindingen van het XVI Assalco-Zoomark Report, gepresenteerd tijdens de openingsconferentie van de beurs. Ook het feit dat alle topmerken Zoomark als officieel platform hebben gekozen, getuigt van de leidende rol van Zoomark in de wereldwijde petcare-industrie.”

Ruim 75% van de exposanten kwam uit het buitenland. Die internationale uitstraling van de show werd ook bevestigd door de 9 buitenlandse delegaties die deelnamen. Het ging onder meer om delegaties uit Verenigde Staten, China, Canada, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Tsjechië, India en Thailand. Zoomark International focuste zich zoals gewoonlijk op innovatie. Met name de zone Pet Vision toonde een selectie van meer dan 500 nieuwe producten van exposanten. Deze werden gegroepeerd rond 5 megatrends die de komende jaren de huisdierenmarkt zullen domineren, namelijk ‘groene transitie’, ‘gezond & functioneel’, ‘waar voor je geld’, ’tailormade’ en ‘Spoil me more. Zoomark 2023 vierde innovatie ook met de lancering van de allereerste Pet Vision Awards, waarbij een internationale jury van vakjournalisten werd uitgenodigd om de winnaars in elke categorie te kiezen. Een andere primeur tijdens deze editie was Next, een zone gewijd aan meer dan 50 nieuwe, startende bedrijven uit de branche. Net als bij de vorige edities was het Aqua Project-gedeelte een belangrijke eyecatchers trekpleister met ultramoderne designaquaria van bekende Italiaanse en internationale merken. Zoomark presenteerde ook een uitgebreid randprogramma met meer dan 80 evenementen: van distributeursmeetings en focussessies over de Europese markt over lezeingen met wetenschappelijke inzichten op het vlak van diervoeding en gezondheid tot seminars over verkoopbevorderende technieken.

Groot nieuws tijdens Zoomark 2023 was de aankondiging van de lancering van Zoomark China, de Chinese editie van het event dat op 23 en 24 november 2023 in PWTC Expo te Guangzhou wordt georganiseerd.
“Het succes van Zoomark en zijn vermogen om business te genereren zette ons ertoe aan om naar de niet-Europese markt te kijken voor de lancering van nieuwe projecten. We willen van Zoomark een format maken dat voor de wereldwijde petcarebranche beschikbaar is. Dankzij de aanwezigheid van de BolognaFiere Group in Shanghai en het partnerschap met Informa Markets slaat Zoomark een brug voor de petcareindustrie tussen Europa en China.”
Ook de data voor de volgende Zoomark in BolognaFiere werden bekendgemaakt. Het event zal plaatsvinden van 5 tot en met 7 mei 2025.

Share